SEKS ZA JEDNU NOĆ: Austrijanci (to) vole bez kondoma!
Foto: Shutterstock

Ne boje se bolesti

SEKS ZA JEDNU NOĆ: Austrijanci (to) vole bez kondoma!

Austrija -
Za skoro svakog trećeg muškarca je zamislivo da s novom partnerkom odmah, na prvom sastanku, ima polni odnos bez kondoma

BEČ - Najnovija austrijska reprezentativna anketa pokazuje da još uvek 13,2 odsto odraslih muškaraca i 7,5 odsto žena u Austriji mogu da zamisle seks za jednu noć bez kondoma. Iz ovog, kao i drugih nalaza, zaključuje se da još uvek postoji rizično ponašanje u dobrom delu stanovništva.

Istraživanjem, koje je sproveo Marktagent, utvrđeno je da bolesti koje se prenose polnim odnosima, u prvom redu sida, danas ne zabrinjavaju većinu stanovnika Austrije. Virus HIV i posledični sindrom stečene imunske autodeficijencije (AIDS, sida) je tema o kojoj je intenzivnije razmišljalo samo nešto više od trećine stanovništva (37,6 odsto). Mnogo više (61,6 odsto) uopšte ne razmišlja o ovoj temi.

Istovremeno, dve trećine odraslih Austrijanki i Austrijanaca izjavljuje da je dobro informisano o sidi, načinu prenošenja, toku bolesti, dijagnostici i terapiji. Generalno, muškarci su manje zabrinuti zbog rizika side od žena.

Za skoro svakog trećeg muškarca (32,2 odsto) je zamislivo da s novom partnerkom, u vezi koju smatra ozbiljnijom, odmah ima polni odnos bez kondoma. S druge strane, to može da zamisli tek svaka jedanaesta žena (11 odsto).

Tomas Švabl (Thomas Schwabl), direktor Marktagenta, zaključuje da ni medijskom komunikacijom, niti scenskim događajima kao što je Lajfbal (Life Ball), javnost nije uverena da prilikom polnog odnosa sa novima partnerom treba da se koristi kondom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track