(VIDEO) ALBANSKI AZILANT PRETI USRED AUSTRIJE: Nisam ja usr..i Austrijanac, ja sam musliman!
Foto: Prinskrin Yt

Incident u Trajskirhenu

(VIDEO) ALBANSKI AZILANT PRETI USRED AUSTRIJE: Nisam ja usr..i Austrijanac, ja sam musliman!

Austrija -
Pozadina ovog napada i pretnji je navodno to što je Albanac smatrao da mu prodavac nije vratio jedan evro kusura kada je kupio cigarete

TRAJSKIRHEN - Video-kamera snimila je juče jednog Albanca kako besan lupa po trafici u donjaustrijskom Trajskirhenu, pljuje na zaključana vrata i viče na vlasnika radnje: "Nisam ja usr..i Austrijanac! Ja sam musliman!."

Trajskirhen je austrijski gradić južno od Beča, poznat po najvećem izbegličkom centru gde izbeglice čekaju azil.

Snimak kako azilant preti trafikantu se pojavio na Jutjubu i izazvao ogorčenje i oštre polemike na desničarskim internet-platformama u Austriji.

Na snimku se vidi kako izbeglica, koji slabo zna nemački jezik najpre zaposlenom u trafici kroz prozor govori da dođe kod njega da mu nešto pokaže. Pritom ignoriše mirna pitanja prodavača da mu rečima opiše to šta želi.

Posle toga izbeglica sa još jednim prijateljem ide oko trafike i pokušava da uđe unutra. Međutim, prodavačica u radnji zaključava ulazna vrata i zove policiju. Izbeglica dolazi do zaključanih vrata, govori kako "Nisam ja usr..i Austrijanac, nego musliman!" i preti vlasniku radnje da "će biti sređen". Nekoliko puta lupa nogom po vratima i pljuje na njih. Žena vlasnika zove policiju. Kamera mobilnog telefona to snima sve vreme.

Bečki dnevni list Esterajh kaže da je pozadina ovog napada i pretnji izbeglice upućenih prodavaču to što je Albanac smatrao da mu prodavac nije vratio jedan evro kusura kada je kupio cigarete.

Policija, koja je ispitala i prodavača i izbeglicu započela je istragu protiv obojice - protiv azilanta zbog pretnji, a protiv trafikanta zbog krađe. Međutim, istraga je obustavljena a da državni tužilac nije ni pogledao video-snimak sa lica mesta.

S obzirom da je trafikant aktivan član Slobodarske partije Austrije (FPÖ), kojoj je jedan od glavnih programskih ciljeva borba protiv islamizacije Austrije, moglo se očekivati da čitava priča neće završiti obustavljanjem istrage.

Ipak, trafikant je sad ljut sam na sebe što je snimak dao da se pusti na jednu internet-stranicu koja je bliska FPÖ-u. Odatle se snimak proširio na više digitalnih platformi u čitavom nemačkom govornom području i šire.

Postao je povod da se naveliko diskutuje ne samo o ovom događaju, nego i uopšte o problematici izbeglica i imigracije, te dokaz desničarima kako muslimani predstavljaju pretnju hrišćanskoj Evropi.

http://www.youtube.com/watch?v=3AEPinsjqJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track