Bodrum turski Sen Trope

Bodrum turski Sen Trope

Stil -
Fascinantna priroda, predivne plaže, luka s marinom za jahte i moderni hoteli sa svim mogućim sadržajima čine ovo mesto idealnom destinacijom za odmor

Bodrum je najprivlačnije tursko letovalište i najlepši grad na obalama Egejskog mora.Stecište je umetnika, boema i bogatog sveta, pa ga zato zovu i „turski Sen Trope“, a oni sa malo više duha, zbog igre reči, predstavljaju ga ga kao „krevet Evrope“ (Bodrum - bedroom). Bogato istorijsko i kulturno nasleđe, prelepa priroda i plaže, kao i hoteli sa najluksuznijom uslugom, čine ga idealnim letovalištem Egejskog mora.

Luksuz na svakom koraku
Luksuz na svakom koraku

PlažeTuristi se najčešće odlučuju za plaže u okolnim mestima zbog blizine luke u ovom gradu. Ulaz na plaže se ne naplaćuje, a korišćenje ležaljki je besplatno. Najbliža plaža je Gumbet i nalazi se tri kilometra od Bodruma. Bitez je zaliv koji se nalazi iza Gumbeta, na oko šest kilometara od centra Bodruma, a poznat je po peščanoj plaži i idealan za one koji traže miran odmor. Primorski gradić Turgutrejis nalazi se na oko 20 kilometara od ovog grada, poznat je po fascinantnom zalasku Sunca i predstavlja raj za turiste.Klima ovog podneblja je umereno sredozemna. Leta su ovde mnogo prijatnija nego u drugim mestima, zahvaljujući tome što je grad izložen uticajima hladnijeg Egeja, u odnosu na toplije Sredozemno more. U julu, prosečne temperature se kreću oko 30 stepeni.

Turska pica sa mlevenim mesom
Turska pica sa mlevenim mesom

HranaKada ogladnite od plivanja, obavezno probajte neki od specijaliteta kao što je pide - turska pica sa mlevenim mesom i kačkavaljem, lamađan - hleb isečen na tanko, na koji se stavlja crni luk i jagnjetina, preliva sosom od paradajza i presavija na četvoro, ili doner kebab, odnosno turski giros.SaobraćajAerodrom Milaš-Bodru udaljen je 40 kilometara od centra grada i svrstava se u red najmodernijih vazdušnih luka Turske. I brodski saobraćaj je izuzetno razvijen, pa je za ljubitelje krstarenja Bodrum s okolinom pravi mali raj. Gradski saobraćaj uglavnom se bazira na uslugama dolmuša (mini-buseva), a taksi je najpovoljnija varijanta za one koji odlaze u šoping.Noćni životBodrum je čuven po bogatom noćnom životu. „Halikarnas“ je diskoteka na otvorenom, koja prima 5.000 posetilaca, gde se, uz spektakularni lajt-šou, dočekuje rađanje sunca. „Catamaran“ ili ploveći disko-klub je još jedna atrakcija, gde se turisti ludo zabavljaju do zore.AtrakcijeSimbol Bodruma je Tvrđava Svetog Petra, za čiju su gradnju korišćeni i blokovi razrušene grobnice karijskog vladara Mauzola, koja je danas muzej podvodne arheologije. Jedna od atrakcija je i antički teatar, sa 4.000 mesta, koji se danas koristi za mnoge kulturne manifestacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track