NOVA ULAGANJA U KULTURI: Potpisani ugovori o obnovo Kolarca, Galerije Milene Pavlović-Barili i Doma vojske u Leskovcu
Foto: Goran Zlatković

uspeh

NOVA ULAGANJA U KULTURI: Potpisani ugovori o obnovo Kolarca, Galerije Milene Pavlović-Barili i Doma vojske u Leskovcu

Kultura -

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je danas ugovore ukupne vrednosti 6,3 miliona evra za sanaciju i adaptaciju Velike koncertne dvorane Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, rekonstrukciju i dogradnju Galerije Milene Pavlović Barili u Požarevcu, kao i adaptaciju i prenamenu Doma vojske u Leskovcu u multifunkcionalnu Gradsku koncertnu dvoranu i Muzičku školu.

Gojković je ugovore potpisala u Ministarstvu kulture sa ministrom za javna ulaganja Markom Blagojevićem, upravnikom Zadužbine Ilije M. Kolarca Aleksandrom Pekovićem, gradonačelnikom Grada Požarevca Sašom Pavlovićem i zamenicom gradonačelnika Leskovca Lidijom Dimitrijević.

Maja Gojković
foto: Goran Zlatković

„Ovo je izuzetno značajno, danas je praznik kulture, budući da smo potpisivanjem tri ugovora- sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca, gradom Požarevcem i gradom Leskovcem, ozvaničili jučerašnju Odluku Vlade Republike Srbije da izdvoji iz kreditne linije Banke Saveta Evrope 6.300.000 evra za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata posvećenih kulturi“, naglasila je Gojković.

Ministarka kulture je napomenula da je ugovorom predviđena potpuna rekonstrukcija, adaptacija Velike koncertne sale Kolarca, kao i pratećih prostorija vrednosti 1.350.000 evra i istakla da u Kolarčevu zadužbinu nije ulagano pune 63 godine, kao i da je zato posebno značajno „što će Kolarac da zasija onim sjajem koji je odavno već i zaslužio“.

Gojković je naglasila da će Grad Požarevac dobiti 3,5 miliona evra za rekonstrukciju stare Galerije Milene Pavlović Barili, ali i izgradnju potpuno novog objekta.

„To će biti jedno velelepno zdanje u kome će konačno moći da se na jednom mestu izlože sve slike, crteži, ali i predmeti, prepiska, fotografije koji pripadaju Mileni Pavlović Barili, koju možemo da okarakterišemo kao srpsku Fridu Kalo, sa kojom je ona svojeremeno u Njujorku izlagala na zajedničkoj svetskoj izložbi stvaralaštva upravo žena tog perioda“, poručila je Gojković.

Maja Gojković
foto: Goran Zlatković

Gojković je rekla da će radovi na obnovi i dogradnji Galerije početi odmah po ovom potpisivanju, jer je sva tehnička dokumentacija pripremljena i dozvola za izgradnju izdata i podsetila da je naredne godine veliki jubilej – 80 godina od smrti Milene Pavlović Barili, te da je ovo jedan dug Srbije prema velikoj i značajnoj umetnici.

Ministarka kulture je ukazala i da je investicija vredna 1.450.000 evra za adaptaciju, rekonstrukciju i prenamenu nekadašnjeg Doma vojske u multifunkcionalnu zgradu posvećenu kulturi sa velikom koncertnom salom i Muzičkom školom Leskovcu izuzetno značajna, kao i da je to projekat sličan onome koji je sada u finalu izgradnje u Pirotu.

„Ovim činom se na najbolji način verifikuje politika Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture, koja je od 2016. godine, a pogotovo od 2020. posvećena ulaganju u infrastrukturne objekte u kulturi, kao nešto što nam je zaista potrebno i to je jedan vetar u leđa svim ljudima koji se bave umetnošću u našoj državi“, poručila je Gojković.

Upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarac Aleksandar Peković je istakao da je ovo veliki dan, istorijski dan za Kolarčevu zadužbinu, posebno imajući u vidu da je poslednje veliko renoviranje Zadužbine Ilije M. Kolarca bilo 1962. godine.

Maja Gojković
foto: Goran Zlatković

„Želim da irzazim ogromnu ličnu zahvalnost i zahvalnost Kolarčeve zadužbine Ministarstvu kulture, pre svega ministarki Maji Gojković, njenom timu, jer ne samo da su prepoznali, već znaju i duboko veruju u značaj Kolarčeve zadužbine ne samo kao jednog od stubova kulture grada Beograda i Republike Srbije, već i ukupnog sektora kulture“, rekao je Peković i dodao da „ova vest, pre svega, raduje korisnike Kolarca, našu publiku i veliki broj umetnika iz čitavog sveta koji redovno dolazi i nastupa na Kolarcu“.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je ukazao da je ovo veliki dan i za Požarevac i za kulturu grada, jer će posle 63 godine Požarevac imati ulaganje u Galeriju Milene Pavlović Barili.

Maja Gojković
foto: Goran Zlatković

„Podsetiću vas, davne 1961. godine Milenina majka je ostavila tu zadužbinu, zadužbinu grada, i tada je srušen jedan mali deo kuće i napravljen privremeni galerijski prostor. Mi smo taj privremeni galerijski prostor imali 63 godine, do ovog trenutka kada smo sada potpisali Ugovor sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom za javna ulaganja i konačno će naša Milena Pavlović Barili i grad Požarevac dobiti ozbiljan prostor, gde ćemo moći u budućnosti da izlažemo fundus slika, koji je zaista ogroman“, rekao je Pavlović.

Zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević je istakla da će potpisivanjem ovog ugovora Leskovac dobiti sredstva za prvu fazu rekonstrukcije koja iznosi 1,45 miliona evra, dok će grad učestvovati sa 10 miliona dinara za projektno investiranje i zahvalila Ministarstvu kulture na podršci i finansijskoj pomoći koja je ključna za stvaranje novog prostora namenjenog kulturi.

Maja Gojković
foto: Goran Zlatković

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević je rekao da su tokom prethodnih nekoliko godina oživela ulaganja u kulturu i da o tome najbolje svedoči činjenica kako danas izgleda Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej Jugoslavije, te naglasio da ulaganja postoje ne samo u Beogradu, već i širom Srbije, poput Pirota, gde se vrši transformacija starog objekta u jedan moderan, multifunkcionalni objekat kulture ili Niša, gde je završena nova scena Narodnog pozorišta.

„Nastavljamo dalje sa velikim ulaganjima u Beogradu i sa velikim ulaganjima u drugim mestima širom naše zemlje“, rekao je Blagojević i dodao da će objekat Beogradske filharmonije biti najveći do sada projekat po iznosu opredeljenih sredstava koje je Ministarstvo za javna ulaganja imalo priliku da vodi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:55

SRBIJA DOBIJA PRVOG AKADEMSKOG KAVALISTU: Sviranje kavala deo nematerijalne kulture, a nemamo fakultet (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track