BRAMERC: Verujem da će Radovan Karadžić dobiti doživotni zatvor!
Foto: Marina Lopičić

Haški tribunal

BRAMERC: Verujem da će Radovan Karadžić dobiti doživotni zatvor!

Crna Hronika -
Bramerc je kazao da je zadovoljan količinom i kvalitetom optužujućih dokaza koji su, uz sva postojeća ograničenja, ipak izvedeni tokom suđenja

SARAJEVO - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc veruje da će Radovan Karadžić biti osuđen na doživotni zatvor, i navodi da će Tužilaštvo nastojati da maksimalno ubrza proces Ratku Mladiću da se ne bi dogodilo da on umre pre nego što mu se izrekne presuda.

Komentarišući okončanje suđenja Karadžiću, Bramerc je kazao da je zadovoljan količinom i kvalitetom optužujućih dokaza koji su, uz sva postojeća ograničenja, ipak izvedeni tokom suđenja.

"Naš tim je postavio standard za krivični progon visokorangiranih političkih vođa optuženih za masovne zločine", kazao je Bramerc,koji žali što je Karadžić bio u begu toliko godina, zbog čega su, kako je rekao, žrtve isuviše dugo čekale na zadovoljenje pravde.

Na pitanje da li strahuje da bi Karadžić i Mladić mogli da umru pre izricanja presuda, Bramerc je odgovorio da "deli tu zabrinutost", ali istovremeno veruje da će Tribunal preduzeti sve što je potrebno da se ovim optuženicima pruži sva potrebna lekarska pomoć.

On je dodao da se sve vreme preispituje i napredak u suđenju Mladiću s ciljem da se ono maksimalno ubrza.Kako je kazao, posebno je važno što je i otkriće masovnegrobnice Tomašica kod Prijedora, u kojoj su do sada pronađeni posmrtniostaci više od 400 ubijenih Hrvata i Bošnjaka, uvršteno u optužniceprotiv Karadžića i Mladića, "jer je to još jedna potvrda razmerapočinjenih zločina".

"Tomašica pokazuje i zašto je važno da potraga za hiljadama nestalih idalje ostane prioritet", kazao je Bramerc podsećajući da se samo uBiH 13.000 osoba i dalje smatraju nestalima tokom ratnih sukoba.

Pozdravio je i deklaraciju koju su nedavno potpisali predsedniciHrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije obvezavši se time da podrže procestraganja za nestalima.

( Tanjug/Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track