PETI POKUŠAJ: Suđenje Branku Lazareviću zakazano za 1. oktobar
Foto: Zorana Jevtic

Odavanje službene tajne

PETI POKUŠAJ: Suđenje Branku Lazareviću zakazano za 1. oktobar

Crna Hronika -
Ovo suđenje je u više navrata odlagano, zbog štrajka advokata, a potom i zbog zahteva za izuzeće, najpre tužilaca, a letos i predsetavnika suda

BEOGRAD - Početak suđenja Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta prethodnog ministra unutrašnih poslova, i drugim optuženima za odavanje policijskih informacija Darku Šariću zakazan je za 1. oktobar.

Suđenje je kako se navodi u saopštenju suda, zakazano za 1. oktobar u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Ovo suđenje je u više navrata odlagano, zbog štrajka advokata, a potom i zbog zahteva za izuzeće, najpre tužilaca, a letos i predsetavnika suda.

Naime, optuženi u tom slučaju Radovan Štrbac je u julu tražio izuzeće predsednika sudskog veća Danka Lauševića zbog sumnje u njegovu pristrastnost, jer mu je po njegovom nalogu policija oduzela pasoš, kao i predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, ali su ti zahtevi odbijeni.

Prethodno su branioci Lazarevića zatražili izuzeće predstavnika tužilaštva za organizovani kriminal, što je takođe bilo odbijeno.

Osim Lazarevića i Štrpca, optuženi su u tom slučaju su policajac Boris Gara i biznismen Rodoljub Radulović. Sumnjiče se da su prenosili poverljive policijske informacije Darku Šariću, optuzenom za šverc kokaina. Radulović zvani Miša Banana je u višegodišnjem bekstvu, a sudi mu se i kao pripadniku Šarićeve grupe za šverc kokaina. Lazarević radi kao otpravnik poslova Srbije u Atini i uredno se odazvao svim pozivima suda.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Lazarevića zbog sumnje da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Lazareviću se na teret stavlja i krivično delo udružzivanje radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo odavanje službene tajne.

Pošto je položio jemstvo, sud mu je vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u prestonici Grčke.

Gara se tereti da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašćeno preneo podatke Lazareviću do kojih je Služba došla prisluškivanjem po naredbi istražnog sudije. Gari se stavlja na teret krivično delo odavanja službene tajne. Štrbac i Radulović se terete da su izvršili krivično delo odavanje službene tajne u podstrekavanju. Raduloviću će se suditi u odsustvu s obzirom da je u bekstvu i za njim je raspisana Interpolova poternica. Šarić je odbio da svedoči u tom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti. On je uhapšen 18. marta u zajednickoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore, a u Specijalnom sudu protiv njega se vodi prostupak za krijumcarenje kokaina i pranje para.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track