PLATIO JEMSTVO: Andrija Drašković pušten iz pritvora
Foto: Nebo

Čeka izručenje Briselu

PLATIO JEMSTVO: Andrija Drašković pušten iz pritvora

Crna Hronika -
Draškoviću je oduzet pasoš, ne sme da napušta Split, a u narednih desetak dana biće izručen Belgiji, kaže portparol Županijskog suda u Splitu.

SPLIT - Andrija Drašković (51), beogradski biznismen, pušten je na slobodu iz zatvora u Splitu, nakon što je položio 100.000 evra jemstva, izjavio je Damir Romac, portparol Županijskog suda u Splitu.

Drašković će do izručenja belgijskom sudu u Briselu boraviti u jednom splitskom hotelu, a imaće pravo da napusti objekat i da se kreće po gradu.

- Draškoviću je oduzet pasoš, ne sme da napušta Split, a u narednih desetak dana biće izručen Belgiji - rekao je Romac.

Drašković je priveden na osnovu naloga za hapšenje koje su izdale belgijske vlasti zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija, predsednika "Pokreta za ljudska prava", koji je likvidiran krajem februara 1990. godine u centru Brisela

Advokat kaže i da je teško reći koliko bi postupak ekstradicije mogao da potraje.

- Sud bi trebalo da odluku o izručenju donese u roku od 45 dana, mada taj period može da bude i znatno kraći - objašnjava advokat.Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner DB, smatra da Andrija Drašković nema nikakve veze sa ubistvom Hadrija i da će uskoro sigurno biti pušten na slobodu.

- Odgovorno tvrdim da Drašković nije imao nikakve veze sa službama državne bezbednosti. On je u to vreme kad je Hadri ubijen bio veoma mlad i bavio se ugostiteljstvom. Pretpostavljam da je Drašković sad uhapšen na osnovu privatne tužbe koju je podnela porodica ubijenog. Moguće je da su oni u tužbi naveli imena potencijalnih počinilaca pa je Drašković priveden na osnovu te prijave - kaže Spasić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track