VIDEO ZNAJU SAMO ZA SMRT: Ovo su deca mudžahedina sa Balkana koji ratuju u Siriji
Foto: Printskrin Yt

U raljama islamista

VIDEO ZNAJU SAMO ZA SMRT: Ovo su deca mudžahedina sa Balkana koji ratuju u Siriji

Crna Hronika -
Radi se o deci islamista koji su sa svojim porodicimama otišli u sveti ratu Siriju, posle poziva lidera Islamske države Al Bagdadija, koji je sve pripadnike islamske vere pozvao da se presele u Islamsku državu

ALEP- Sirijska televizijska stanica Al Hayat objavila je snimak dece bosanskih i sandžačkih mudžahedina u Siriji, koja pred kamerama uče dave pored zastave Islamske države.

Petoro mališana koji se vide na snimku uče javno dave, a prisutno je automatsko oružje, ali i nezaobilazna zastava islamske države.

Za sada nije poznato o čijoj deci se radi, ali po snimku se može zaključiti da deca nisu sa Bliskog istoka, već sa prostora Balkana. Naime radi se o deci islamista koji su sa svojim porodicimama otišli u sveti rat " Džihad" u Siriji, a više takvih porodica je do sada otišlo iz Bosne ali i Sandžaka u Siriju posle poziva lidera Islamske države Al Bagdadija, koji je sve pripadnike islamske vere pozvao da učine Hidžru i presele se u Islamsku državu.

-Ovaj snimak prikazuje decu balkanskih muslimana iz Bosne i Raške koji su otišli u rat u Siriji. Strašno je što već 20 godina na ovom prostoru postoji mehanizam manipulisanja našom decom. Na internetu postoje snimci dece od 4-5 godina koja su u Bosni dovođena u kamp El Mudžahedin. Ta deca danas imaju 17. 20 godina šta je sa njima, gde su oni, postavlja pitanje profesor Fakulteta bezbednosti Dr Darko Trifunović.

On kaže da je ključno pitanje ko to danas radi, regrutuju decu i odvodi ih u Siriju, zašto se ne reaguje i spreči da se ta deca zloupotrebljavaju.

Prema njegovim rečima deca sa snimak nisu jedina koje su islamisti zloupotrebljavali.

-Ima njih više. U sred Njujorka dok se još uvek pušilo sa zgarišta Svetskog trgovinskog centra 2002 Sead Jakupi poreklom Albanac sa Kosmeta pokušava kantom benzina da zapali sinagogu. Sulejman Talović takođe tinejdžer upada naoruažn u šoping mol u Sout Lejk Sitiju i ubija ljude. Inače njegovi roditelji su rodom iz Novog Pazara, Mirsad Bektašević iz Švedske koji odlazi u Sarajevo kao član grupe Maksimus uhapšen dok je pripremao teroristički napad, svi su oni bili pod indoktrinacijom, kao i Mirza Ganić koji je kao tinejdžer otišao u Siriju, kaže Trifunović.On zaključuje da bi se sprečila da ova deca koja se sada indoktriniraju i radikalizuju jednog dana pojavila u Srbiji potrebno je da svi državni organi upale crvene lampe i regauju.

- Ključ je u deradikalizaciji, procesu obrnutom od radikalizacije. Naime mi moramo da otvorimo front da sa sociolozima, psiholozima, andragozima radimo na otvaranju tog fronta, a ne da čekamo da se ponovi Zvornik. Njihova karta sve govori, gde smo mi centar Evroarabije. Cela poruka je vi ste meta. Zato mi moramo da sprečimo taj treći korka da ga presečemo i sprečimo njegovo otvaranje. Zna se ko pravi haos, kako pravi, a jedino se to može sprečiti procesom deradikalizacije, zaključuje Trifunović

Jedan od najpoznatijih maloletnika koji je stradao u Siriji je Mirza Ganić inače srednjoškolac iz Novog Pazara koji je Mirza Ganić, je odmah nakon završetka gimnazije "spakovao kofere" i za razliku od svojih vršnjaka umesto na fakultet krenuo u sveti rat. On je čak nekoliko puta ranjvan i govorilo se o njegovoj smrti, ali je on to više puta demantovao sve do početka januara 2014. godine kada je potvrđeno da je on ubijen. Vehabija iz Novog Pazara koji ratuje u Siriji, njegov sugrađanin i ratni drug Ebu Maliki potvrdio je da je on ubijen. Kako je Ebu Malik tada pojasnio Mirza je ranjen u nogu, ali je vrlo brzo iskrvario i umro.

Poslednji Sandžaklija koji je poginuo u Siriji bio je Abid Podbićanin zvani Ebu Safija koji je februara ove godine ubijen. On se borio na strani boraca Islamske države, a bio je vođa organizacije Furkan, inače je studirao u Medini.

Naime u Rašku su krajem decembra 2013. počele da stižu vesti o pogibijama mladića sa ovih prostora koji se u Siriji bore na strani terorista protiv snaga Bašara el Asada.

Pogibije mladih Sandžaklija, ali i državljanina BiH, otkrile su da ratnici sa ovih prostora uveliko učestvuju u ratu u Siriji. Njihov masovniji odlazak počeo je u leto 2013. godine , pa tako nije nikakva tajna da je iz Pazara tada najmanje 30 mladića na frontu u Siriji, dok ih je iz crnogorskog dela Sandžaka nešto manje. Svi odreda pripadnici su vehabističkog pokreta, a kako se saznaje, iz rodnih mesta odlaze najpre u Beč, gde je centar vehabizma u Evropi. Odatle dalje za Siriju.

( Sandžakhaber.net/EPK)

http://www.youtube.com/watch?v=a8BPJlDMz58

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track