KORAK PREMA MIRU: Sirijska opozicija prihvatila učešće na mirovnoj konferenciji
Foto: Rojters

Dogovoriti mapu puta

KORAK PREMA MIRU: Sirijska opozicija prihvatila učešće na mirovnoj konferenciji

Planeta -
Cilj konferencije, pod nazivom Ženeva 2, je da se dogovori "mapa puta" za Siriju na bazi one koju su juna 2012. usvojile SAD, Rusija i druge velike sile. Tim planom je predviđeno stvaranje prelazne vlade, a kasnije i organizovanje izbora

ISTANBUL - Glavna sirijska opoziciona grupa, koju podržava Zapad, Sirijska nacionalna koalicija izjasnila se danas u prilog prisustvovanja mirovnoj konferenciji naredne nedelje.

Kancelarija za medije Koalicije objavila je da su od 73 člana 58 glasala za, 14 protiv, dok su se ostali uzdržali, izveštava AP.

Koalicija je bila pod velikim pritiskom Zapada i svojih arapskih sponzora da se pridruži mirovnim pregovorima, koji u sredu treba da počnu u švajcarskom gradu Montreu. Sirijska vlada se već ranije izjasnila da će učestvovati u pregovorima.

Ovo će biti prvi sastanak "licem u lice" između predstavnika sirijskog režima i opozicije od početka sukoba marta 2011. u kojima je poginulo više od 100.000 ljudi, dok su milioni raseljeni.

Cilj konferencije, pod nazivom Ženeva 2, je da se dogovori "mapa puta" za Siriju na bazi one koju su juna 2012. usvojile SAD, Rusija i druge velike sile. Tim planom je predviđeno stvaranje prelazne vlade, a kasnije i organizovanje izbora.

Jedan od glavnih zahteva opozicije bio je da predsednik Asad pristane da siđe s vlasti pre početka konferencije. Oslanjajući se na to što se režimske trupe dobro drže na terenu, sirijska vlada je, međutim, objavila kako Asad neće sići s vlasti već bi mogao da učestvuje na izborima sredinom ove godine.

Mnogi članovi sirijske opozicije su bojkotovali sastanak u Istanbulu, koji je trebalo da otpočne još juče, pa je pravni komitet Koalicije bio prinuđen da propiše da odluka o učešću na konferenciji može da bude izglasana i prostom većinom.

Prema pisanju nekih medija, SAD i Britanija su zapretile sirijskim opozicionarima da će im uskratiti dalju pomoć u slučaju odluke da ne prisustvuju mirovnoj konferenciji.

U međuvremenu su se u petak sukobi iz Sirije prelili u susedni Liban, kada su granate ispaljene sa sirijske teritorije pale na pogranični libanski grad Arsal, izazvavši smrt osam osoba, među kojima i petoro dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track