KORUPCIJA U PORASTU: Austrijanaci daju mito da bi ih što pre operisali!
Foto: Shutter

BOLEsno zdravstvo

KORUPCIJA U PORASTU: Austrijanaci daju mito da bi ih što pre operisali!

Austrija -
U državnim klinikama u Austriji vlasnici privatnog zdravstvenog osiguranja uživaju poseban tretman lekara, pa ih nazivaju "rukoljub" pacijentima

BEČ - Oko deset odsto pacijenata u Austriji dobija na posredan ili direktan način nepristojnu ponudu da vreme čekanja na operativni zahvat skrati "novčanim prilogom" ili jasnije rečeno mitom, pokazala je jedna studija Insituta za više studije.

Gotovo da je opšte poznato da u državnim klinikama u Austriji vlasnici privatnog zdravstvenog osiguranja uživaju poseban tretman lekara, te ih nazivaju i "rukoljub" pacijentima. Austrijski dnevnik "Prese" piše o tome da skoro da važi i za pravilo, te i da je potvrđeno brojnim studijama, da ovi pacijenti dobijaju raniji termin za operacije u poređenju sa pacijentima sa običnim državnim zdravstvenim osiguranjem.

Jedno aktuelno instraživanje Instituta za više studije, autora Tomasa Čipionka po prvi put pokazuje da se vreme čekanja na operativni zahvat skraćuje privatnim dodatnim uplatama ili posetom privatnoj ordinaciji odnosno prosto rečeno mitom. Za potrebe studije ispitano je 450 pacijenata iz čitave Austrije, koji su čekali na neku od operacija koje nisu hitnog tipa.

Autor studije smatra da su ovakvi rezultati pokazali da je 10,4 procenata pacijenata bilo suočeno sa pitanjem da mitom skrati vreme čekanja do operacije.

"Bilo direktno novcem u kovertu ili takoreći na elegantan način, dakle posetom privatnoj ordinaciji i ispostavom računa", objasnio je Cipionika.

Od 2008. kada je sprovedena anketa sa istim pitanjima posle šest godina povećan je broj pacijenata od kojih se traži mito. U čitavu priču se uključilo i Udruženje za informisanje potrošača koje je već početkom godine poslalo jednu osobu za svedocima u dvanaest privatnih ordinacija lekara (u Beču i Donjoj Austriji), koji su inače u bolnicama obavljali operacije kuka.

Test osoba je rekla tom prilikom da joj je dugo odlagala operaciju stavljanja veštačkog kuka, ali da joj je sada preko potrebna. Pokazalo se da je u pet slučajeva došlo do "mogućnost zaobilaženje liste čekanja" uz potraživanje privatnog honorara od 120 evra. Tako je na primer jedan lekar obećao da će se potruditi da period čekanja skrati sa šest na četiri meseca. Prema pisanju austrijskog dnevnika "Prese" mito od 120 evra je donja granica, a prema pisanju lista, lekari dobiju i do 3.000 evra od svojih pacijenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track