LIČNA KARTA DOKAZ: Ivo Andrić je Srbin!

LIČNA KARTA DOKAZ: Ivo Andrić je Srbin!

Pop kultura -
Na društvenim mrežama osvanula je lična karta našeg nobelovca Ive Andrića, u kojoj se jasno vidi da je on po nacionalnosti Srbin

Ivo Andrić je Srbin i srpski književnik, a to potvrđuje i Andrićeva lična karta u kojoj na mestu narodnosti piše "srpska".

Naime, posle govora premijera Hrvatske Zorana Milanovića, na proslavi povodom ulaska u EU, na kome je izjavio da su Nikola Tesla i Ivo Andrić znameniti Hrvati, u javnosti se po ko zna koji put, pokrenula priča o nacionalnosti ovih velikana.

Na društvenim mrežama je osvanula je lična karta našeg nobelovca Ive Andrića, u kojoj se jasno vidi da je on po nacionalnosti Srbin - u polju "narodnost" u ličnoj karti velikana piše "srpska". Pored ovoga, postoji i dokaz u njegovoj vojnoj knjižici iz 1951. godine, u kojoj se izjasnio kao Srbin.

Među dokumentima se nalazi i Andrićevo pismo SKZ-u iz 1942. godine, gde on između ostalog objašnjava razlog zašto ne može da se odazove njihovom pozivu, navodi: "...kao srpski pripovedač, kao dugogodišnji saradnjik srpske književne zadruge i član njenog književnog odbora, u normalnih prilika bih se odazvao ovom pozivu..".

U Spomen-muzeju Ive Andrića, koji je otvoren 1976. godine u njegovom stanu na Andrićevom vencu 8, nalaze se svi ovi dokumenti, koji se mogu pogledati, kao i fotografije, umetnički i lični predmeti, odlikovanja i autentični raspored njegovog stana. Iako su dokumenta u javnost dospela pre dve godine, hrvatski premijer ga je pre samo nekoliko dana svrstao među znamenite Hrvate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track