Manter: Osvetio sam se Koštunici za paljenje ambasade

Manter: Osvetio sam se Koštunici za paljenje ambasade

Politika -
Tadašnji američki ambasador u svojoj knjizi piše da je imao dokaze da je tadašnji premijer Koštunica lično odobrio napad i ništa nije preduzeto kako bi bili uhapšeni odgovorni za paljenje američke ambasade

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije (DSS) i Vojislav Koštunica izgubili su izbore 2008. godine i to je bila osveta tadašnjeg američkog ambasadora Kamerona Mantera, koji u svojoj knjizi piše da je imao dokaze da je tadašnji premijer Koštunica lično odobrio napad i ništa nije preduzeto kako bi bili uhapšeni odgovorni za paljenje američke ambasade.

U odlomku iz knjige "Druga američka armija - služenje SAD u inostranstvu i diplomatija 21. veka", koji je objavio časopis Forin polisi, Manter objašnjava da je ključ za slabljenje šansi za reizbor Koštunice bilo oduzimanje podrške Socijalističke partije Srbije (SPS).

Preokrenuli smo Ivicu Dačića i od njega napravili proevropljanina, tvrdnji Mantera."Nismo ga platili, samo smo ga ubedili. Ono što nam je zaista trebalo je međunarodni legitimitet", naglasio je Manter.

"Isposlovali smo da Hoze Luis Zapatero, tadašnji španski premijer i Jorgos Papanderu, budući premijer Grčke, koji su u to vreme vodili Socijalističku internacionalu, pozovu Dačića u posetu tokom koje se jelo i pilo", opisao je Manter.

"Rekli su mu da će mu odobriti ulazak u socijalističku internacionalu, ukoliko se priključi proevropskim snagama, što je on i učinio", navodi Manter.

Koštunica i njegova stranka su izgubili izbore, a Dačić je kasnije postao zamenik premijera.Četiri godine kasnije se uzdigao do premijerskog mesta, piše u odlomku koji objavljuje Forin polisi.

Petković: Manter krupno i grubo obmanjuje

Demokratska stranka Srbije demantovala je danas navode da je Vojislav Koštunica lično odgovoran za napad na američku ambasadu u Beogradu, u februaru 2008. godine, i navela da je bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter "pravi primer čoveka koji neistinama hoće da sakrije tragove zlodela koje je njegova zemlja počinila Srbiji".

"Manter krupno i grubo obmanjuje da je Vojislav Koštunica bilo šta zapalio, kao što je, s druge strane istina, da je pola Srbije zapaljeno i da je ubijeno hiljade nevinih ljudi tokom agresije na Srbiju", naglasio je portparol DSS-a Petar Petković u izjavi dostavljenoj medijima.

Petković je naveo da je Manter "pravi primer čoveka koji neistinama hoće da sakrije tragove zlodela koje je njegova zemlja počinila Srbiji od bombardovanja, preko priznanja Kosova do direktnog mešanja u formiranje Vlade Srbije".Po oprobanom receptu Račka, Merkala i drugih zločina koji su smišnjeno pripisivani Srbima, dodaje Petković, i paljenje američke ambasade predstavlja "podlu nameru da se krivica prebaci na nevine ljude"."Za srpski narod su ove Manterove namere providne i više nego očigledne.

DSS će se odlučno suprostaviti svakom pokušaju da se stranka kriminalizuje zato što se bori protiv razbijanja Srbije i njenog stavljanja pod NATO kontrolu. Koštunica se drži prava i pravde, a laži i silu ostavlja Manteru", poručio je Petković.nka izgube podršku SPS-a, a tim i mogućnost da ponovo formiraju vladu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track