Prikaži najnovije vesti
Milan Bačević,
Intervju: Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja

Milan Bačević: Toma mi je prijatelj, al’ nisam zato ministar

Politika 63

Na to mesto dolazim kao čovek iz struke, imam 22 godine političkog iskustva iza sebe, ali nisam se mnogo eksponirao

BEOGRAD - Stručnost iznad prijateljstva.
Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, kaže da je na tu dužnost imenovan isključivo zbog stručnosti, a ne zbog prijateljstva s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Naime, njegova ćerka Milena udata je za mlađeg Nikolićevog sina Branislava.

- Tomislav Nikolić i ja smo prijatelji od 1990. On je živeo u Kragujevcu, ja u Kraljevu, i bili smo poslanici SRS. Istog dana smo izabrani i zajedno smo stupili na političke funkcije. Znači, nisam početnik u politici. Imam 22 godine političkog iskustva iza sebe. Nisam se mnogo eksponirao, ali imam bogatu političku biografiju.

♦ Zašto ste odlučili da preuzmete baš ovaj resor?
- Doktorirao sam na prostornom planiranju i uradio dosta projekata iz oblasti hidrogeologije i geologije. Na to mesto dolazim kao čovek iz struke, a ne kao prijatelj Tomislava Nikolića. To je nekad otežavajuća okolnost, i njemu i meni.

♦ Da li strahujete od novih obaveza?
- Ne strahujem ni od čega, osim od bolesti. Ne plašim se posla, u kabinet će ući ljudi potvrđeni u struci, nekompromitovani. Cilj nam je da se uposli što više ljudi.

♦ Vi važite za čoveka SNS za vezu s Rusijom. Održavate prisne kontakte s JS Vladimira Putina.
- Veoma sam naklonjen Rusiji, ali i ja uživam njihovu naklonost. I mislim da to Srbija može da iskoristi. Rusija je spremna da pomogne i u popunjavanju budžetskih rupa.

♦ Kako će nam pomoći da popunimo rupe?
- Treba tragati za obostranim interesima i raditi na takvim projektima. Jedan od njih biće uljani škriljci, a takav projekat već postoji sa NIS u Pančevu, s novom rafinerijom. Takav projekat je i Južni tok. Mislite li da Rusija to nije mogla da uradi s nekim drugim?

♦ Na koji način ćete da realizujete projekat uljanih škriljaca?
- Završićemo započeti posao, koji je dobro vođen u mandatu Olivera Dulića. Nadam se da će Vlada u septembru moći da izađe s lepom vešću.

♦ Ko je ponudio strateško partnerstvo Srbiji?
- NIS sa „Gaspromom“, „Fu šun“ iz Kine, a te dve kompanije su razgovarale s „Estienergijom“ iz Estonije, koja se bavi preradom uljanih škriljaca u sintetičku naftu.  Zasad imam uveravanja „Gaspromnjefta“ da raspolažu najboljom tehnologijom na svetu.

♦ Rusi, dakle, imaju najviše šanse?
- Insistiraću da Srbija ima kontrolni paket - 51 odsto vlasništva, jer se eksploatacijom samo 400.000 utvrđenih rezervi, za šta je već izdato eksploataciono pravo našem rudarskom kompleksu Resavica, može dobiti 600.000 tona nafte godišnje.

♦ Koji je interes Srbije da uđe u realizaciju tog projekta? Šta time dobijaju građani?
- Srbija tada postaje energetska sila u regionu kojoj, kad dodamo Južni tok, neće biti premca u ovom delu Evrope. 

Putin dolazi u Srbiju

♦ Pošto imate prijateljske odnose s JS Vladimira Putina, da li će on do kraja godine doći u Srbiju?
- Mislim da će doći. Ima razloga. Krenućemo s Južnim tokom do kraja godine, pokrenuće se nova rafinerija u Pančevu. Drugo, ovde ga čeka odan i iskren prijatelj, Tomislav Nikolić.

♦ Da li je i vama zvono na telefonu ruska himna, kao Nikoliću?
- Ne, ali posle srpske tu himnu volim najviše na svetu.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir