Intervju: Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja

Milan Bačević: Toma mi je prijatelj, al’ nisam zato ministar

Politika

Autor:

Na to mesto dolazim kao čovek iz struke, imam 22 godine političkog iskustva iza sebe, ali nisam se mnogo eksponirao

Milan Bačević,

Bačević kaže da će od srbije napraviti energetsku silu

BEOGRAD - Stručnost iznad prijateljstva.
Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, kaže da je na tu dužnost imenovan isključivo zbog stručnosti, a ne zbog prijateljstva s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Naime, njegova ćerka Milena udata je za mlađeg Nikolićevog sina Branislava.

- Tomislav Nikolić i ja smo prijatelji od 1990. On je živeo u Kragujevcu, ja u Kraljevu, i bili smo poslanici SRS. Istog dana smo izabrani i zajedno smo stupili na političke funkcije. Znači, nisam početnik u politici. Imam 22 godine političkog iskustva iza sebe. Nisam se mnogo eksponirao, ali imam bogatu političku biografiju.

♦ Zašto ste odlučili da preuzmete baš ovaj resor?
- Doktorirao sam na prostornom planiranju i uradio dosta projekata iz oblasti hidrogeologije i geologije. Na to mesto dolazim kao čovek iz struke, a ne kao prijatelj Tomislava Nikolića. To je nekad otežavajuća okolnost, i njemu i meni.

♦ Da li strahujete od novih obaveza?
- Ne strahujem ni od čega, osim od bolesti. Ne plašim se posla, u kabinet će ući ljudi potvrđeni u struci, nekompromitovani. Cilj nam je da se uposli što više ljudi.

♦ Vi važite za čoveka SNS za vezu s Rusijom. Održavate prisne kontakte s JS Vladimira Putina.
- Veoma sam naklonjen Rusiji, ali i ja uživam njihovu naklonost. I mislim da to Srbija može da iskoristi. Rusija je spremna da pomogne i u popunjavanju budžetskih rupa.

♦ Kako će nam pomoći da popunimo rupe?
- Treba tragati za obostranim interesima i raditi na takvim projektima. Jedan od njih biće uljani škriljci, a takav projekat već postoji sa NIS u Pančevu, s novom rafinerijom. Takav projekat je i Južni tok. Mislite li da Rusija to nije mogla da uradi s nekim drugim?

♦ Na koji način ćete da realizujete projekat uljanih škriljaca?
- Završićemo započeti posao, koji je dobro vođen u mandatu Olivera Dulića. Nadam se da će Vlada u septembru moći da izađe s lepom vešću.

♦ Ko je ponudio strateško partnerstvo Srbiji?
- NIS sa „Gaspromom“, „Fu šun“ iz Kine, a te dve kompanije su razgovarale s „Estienergijom“ iz Estonije, koja se bavi preradom uljanih škriljaca u sintetičku naftu.  Zasad imam uveravanja „Gaspromnjefta“ da raspolažu najboljom tehnologijom na svetu.

♦ Rusi, dakle, imaju najviše šanse?
- Insistiraću da Srbija ima kontrolni paket - 51 odsto vlasništva, jer se eksploatacijom samo 400.000 utvrđenih rezervi, za šta je već izdato eksploataciono pravo našem rudarskom kompleksu Resavica, može dobiti 600.000 tona nafte godišnje.

♦ Koji je interes Srbije da uđe u realizaciju tog projekta? Šta time dobijaju građani?
- Srbija tada postaje energetska sila u regionu kojoj, kad dodamo Južni tok, neće biti premca u ovom delu Evrope. 

Putin dolazi u Srbiju

♦ Pošto imate prijateljske odnose s JS Vladimira Putina, da li će on do kraja godine doći u Srbiju?
- Mislim da će doći. Ima razloga. Krenućemo s Južnim tokom do kraja godine, pokrenuće se nova rafinerija u Pančevu. Drugo, ovde ga čeka odan i iskren prijatelj, Tomislav Nikolić.

♦ Da li je i vama zvono na telefonu ruska himna, kao Nikoliću?
- Ne, ali posle srpske tu himnu volim najviše na svetu.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (31)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • gari

  gari

  Ma ne sto si lep I pametan nema nepotizma u SNS, ni Vucicev kum,ni Tomin surak, sve je to strucnjak do strucnjaka blago nama na tako kvalitetnom odabiru kadrova.Ima zemlju da izvuku ne samo iz krize ima da budemo Etiopija bre na Balkanu,

  33 Odgovori 
 • Prostorni planer

  Prostorni planer

  Ja sam prostorni planer i znam da nas u Srbiji ima oko 300, doktora planiranja oko 20-ak, znatno vise magistara ili mastera. Medju nasom malom strukovnom asocijacijom niko nije cuo za kolegu Bacevica, redovnog profesora pristinskog fakulteta, dipl. geografa. Mozda je doktorirao u Rusiji kod Mire Markovic, ranije profesorke na prostornom planiranju ... više i geografiji na beogradskom geografskom fakultetu. Na internetu ne mozete naci njegove publikovane radove, posebno ne na ruskom ili engleskom jeziku:) Neko je pisao da je doktorirao u Makedoniji.

  33 Odgovori 
 • boki

  boki

  "Kakav je to ministar koji se prvo ne postara za svoju familiju pa tek onda za državu,država može da čeka a familija ne može"-B.Nušić

  32 Odgovori 

Poslednji komentar

 • ristić ljubodrag

  ristić ljubodrag

  Gospodine, ništa nije lično, ali moram da Vam kažem da se ne kaže treba, nego trebao bi, ako sam dobro savladao gramatiku u osnovnoj školi i da Vam poručim za jedni narodnu koja glasi:" Svaka mi zlatna što je ne rekoh"! Srećno vam ministrovanje, bez obzira koliko trajalo , ali ako se po jutru dan poznaje, ne valja vam ovo kadrovanje...

  4 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!