EKSKLUZIVNO

MILIONSKA PLJAČKA: U aferi Hipo banka 112 osumnjičenih!

Društvo

Autor:

Kurir došao u posed dokumenta sa spiskom od 112 osoba koje su umešane u sumnjive dodele milionskih kredita. Među njima i mnogo biznismena i bankara iz Srbije

Hipo alpe adrija banka

Uskoro se očekuje rasvetljavanje afere „Hipo“

BEOGRAD - Dugačak spisak.
Austrijski istražni organi vode istragu protiv 112 osoba osumnjičenih da su učestvovale u malverzacijama s kreditima Hipo Alpe-Adrija banke, saznaje Kurir.

Na spisku do kojeg je došao Kurir nalaze se Petar Matić, vlasnik MPC i TC „Ušće“, Dobroslav Bojović, direktor GP „Napred“, Vuk Mrvić, bivši direktor projekta „Blok 67“ i bivši predsednik UO Privredne banke, Vladimir Mrvić, bivši direktor kompanije „Hipo konsultanti“... Osim njih, na dugačkom spisku našla su se i neka zvučna imena iz regiona. Uz svačije ime stoji član zakona koji je prekršen prilikom dodele i uzimanja kredita.

Istraga o dodeli sumnjivih kredita, koje je Hipo banka odobravala fizičkim i pravnim licima preko svojih ispostava na Balkanu, započela je nakon što su revizijom poslovanja centralne banke 2007. godine otkriveni višemilionski gubici. Razlog za gubitak bile su multimilionske kreditne operacije, za koje se smatralo da su predstavljale pranja novca. Do 2009. godine te operacije su dostigle iznos između 40 i 50 milijardi evra, zbog čega je Austrija bila prisiljena da nacionalizuje Hipo banku.

I za Dobroslava Bojovića, direktora građevinskog preduzeća „Napred“, informacija da se nalazi na spisku osumnjičenih za malverzacije s Hipo bankom bila je nova.- Neće biti. Niko me nije obavestio. Nikad nisam uzimao kredite od Hipo banke, ni kao fizičko lice ni u ime GP „Napred“, niti ih je uzimalo neko lice povezano s tim preduzećem. Jedino je moguće da je neko od kupaca nekoliko stotina naših stanova preko Hipo banke to zloupotrebio i nije vratio kredite. Mi smo davali založne izjave do momenta uknjiženja - kaže Bojović.

Matić na putu

U kabinetu Petra Matića, vlasnika MPC, rečeno nam je da je on na putu u inostranstvu. Njegova sekretarica je obećala da će mu preneti poruku, ali do zaključenja ovog broja Kurira komentar na naša saznanja od Matića nismo dobili.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (44)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Red

  Red

  Stara prica i ovde i na zapadu.5 %nasledi bogatstvo ostapo klepanje sa grbace naroda.Te kralj bakra, te kralj secera ,a on kupio seceranu za evro.Drakulic radio u Geneksu, Miskovic negde u Krusevcu ;Karici muzikanti iz Peci nisu cestite gace imali,.polupismeni ali ostroumni,a sve po principu ne pitaj me za prvi milion.

  124 Odgovori 
 • Zika

  Zika

  Dosao je red i na Matica, dugo se krio iza svojih pojtosa poslanika, hapsi Vucicu!!

  91 Odgovori 
 • Vicks

  Vicks

  Neverovatno koliko termita ima u ovoj nasoj maloj Srbiji.Jeli su je,jedu je i nastavljaju i dalje da je jedu...

  89 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Pesic Predrag

  Pesic Predrag

  Radeta Vojnovica zovu Rade 3%!!!!

  11 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti razmatramo tu mogućnost Slavenko Terzić ambasador Srbije u Rusiji

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!