OPOZICIJA NE ODUSTAJE OD SVOJIH PRINCIPA: Primena sporazuma iz Pržina i fer izbori jedini izlaz
Foto: AP Photo

SASTANAK ZAEV HAJNDL

OPOZICIJA NE ODUSTAJE OD SVOJIH PRINCIPA: Primena sporazuma iz Pržina i fer izbori jedini izlaz

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Jedini način da se izađe iz političke krize u Makedoniji jeste da četiri strane koje su potpisale sporazum iz Pržina ispune svoje obaveze i da se organizuju pošteni i demokratski izbori, zaključeno je danas na sastanku lidera SDSM Zorana Zaeva i specijalnog izaslanika Nemačke za Makedoniju Johanesa Hajndla

"U tom cilju, neophodno je da se oformi vlada kako bi se stekli uslovi za održavanje izbora i utvrdio precizan vremenski plan uključujući ključne uslove potrebne za poštene i verodostojne izbore", rekao je Zaev u saopštenju koje je objavio opozicioni SDSM, prenosi MIA.

Zaev je rekao i da se do 18. juna moraju preduzeti dva koraka, a to je da Ustavni sud prizna pravnu osnovanost Zakona o Kancelariji specijalnog tužioca, kao i da se oslobode pritvoreni demonstranti i stavi tačka na dalje progone. "Sporazum iz Pržina može da opstane samo ako se zadovolje ova dva koraka. Izlaz iz duboke političke krize iziskuje poštovanje vladavine prava i uslove za slobodne, poštene, demokratske i verodostojne izbore, uz formiranje vlade koja će stvoriti te uslove za izbore", rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, glavni preduslovi su ispunjeni i pregovarački proces može da se nastavi, pošto su, kao što je SDSM tražio, odloženi prevremeni izbori koji su prvobitno bili zakazani za 5. jun i pošto je predsednik Makedonije Djorđe Ivanov juče povukao odluku o abolicijama.

Foto: AP
Foto: AP

U međuvremenu, vladajuća stranka VMRO-DPMNE poručila je danas da su izbori prihvatljivi bilo kog datuma, ali da neće dozvoliti da zemlja i njeni građani budu izloženi ponovnom pogađanju oko datuma, a takođe je pozvala SDSM da prizna biračku listu. Istovremeno, Evropska komisija je danas pozdravila odluku Ivanova da poništi odluku o aboliciji svih 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu "Prisluškivanje", koju je doneo 12. aprila.

Portparolka Komisije Maja Kocijančič je danas, na konferenciji za novinare, pozvala političke lidere u Makedoniji da se vrate za pregovarački sto i primene sporazum iz Pržina. "Sporazum iz Pržina je od suštinskog značaja i EU je spremna da dalje pomogne u tim naporima, ali je glavna odgovornost na liderima Makedonije", zaključila je Kocijančič. Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajednice, Ivanov je 28. maja povukao odluku o aboliciji za 22 od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u pomenutu aferu, a juče je poništio sve abolicije.

U saopštenju predsednika se navodi da su građani u poslednjih 10 dana bili svedoci različitih interpretacija odluke o delimičnom povlačenju abolicije što je, po njegovim rečima, polarizovalo političku scenu i doprinelo sticanju sitnih dnevno političkih poena. Ivanov je izrazio uverenje da će ova njegova odluka doprineti nacionalnom pomirenju i omogućiti izlaz iz političke krize u kojoj se Makedonija nalazi već skoro godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track