Prazna obećanja

Osam godina čeka novac za sanaciju kuće

Srbija

Autor:

Razorni zemljotres je 2004. godine oštetio kuću Dragoslava Markovića (74) koja je postala opasna za stanovanje, što su konstatovale opštinske komisije, i od tada dobija obećanja da će dobiti pomoć za rekonstrukciju

sanacija

Ilustracija

GORNJI MILANOVAC - Punih osam godina Dragoslav Marković (74) iz Semedraži kod Gornjeg Milanovca traži odgovor i pomoć od lokalnih vlasti za sanaciju kuće oštećene u zemljotresu, ali bez rezultata.

Razorni zemljotres 2004. godine oštetio je Markovićevu kuću koja je postala opasna za stanovanje, što su konstatovale opštinske komisije i od tada dobija obećanja da će dobiti pomoć za rekonstrukciju.

Pre četiri godine opština je zatražila od Markovića da pribavi dokumentaciju i projekte ovlašćenog arhitekte za sanaciju, što je on i učinio, nakon čega je opštinska komisija zaključila da šteta iznosi 720.908 dinara i da će dobiti pomoć u tom iznosu.

Prema njegovim rečima, nije dobio taj novac, pa ni obaveštenje, iako se više puta za to interesovao.

Marković je rekao da je zatražio pomoć i od prethodnog predsednika Srbije Borisa Tadića, navodeći da je iz njegovog kabineta ubrzo dobio odgovor da je "u pravu", ali da je za obeštećenje nadležna opština.

Obratio se za pomoć, kako kaže, i u 27 inostranih ambasada u Beogradu i da je od svih u roku od nedelju dana dobio sličan odgovor, da nemaju sredstva za sanaciju pojedinačnih šteta.

Marković je rekao i da se obratio EU u Briselu, odakle mu je, uz žaljenje, nakon pet dana odgovoreno da ne mogu da pomognu u ovakvim slučajevima.

Dragoslav Marković ističe da je od brojnih institucija "uvažen kao građanin", da je dobio odgovor i izvinjenje, ali da od svoje lokalne vlasti u Gornjem Milanovcu godinama nije dobio "ni slova, ni telefonskog poziva".

Načelnica opštinske uprave u Gornjem Milanovcu Gorica Petrović danas je izjavila da su svi zahtevi za sanaciju prosleđeni Vladi Srbije i da je "stiglo nešto sredstava od kojih je izgrađeno četiri-pet objekata u selima".

"Markovićev slučaj je poznat, trebalo je da dobijemo pare od vlade jer mi u opštinskom budžetu za to nemamo dovoljno novca", rekla je Petrovićeva.


Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (2)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Dragan

  Dragan

  Imali su za odlazak u Sokobanju!!!! Čovek bez kuće a oni šalju mlade socijaliste na odmor!!!!!Sramota!!!! Samo "napred" načelnice Petrović!!!

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • hekata

  hekata

  Šta se ovaj buni, pa mojoj babi je oštećena kuća 1998u zemljotresu i komisija je procenila da je kuća za rušenje.....Kad odem da pitam šta je sa tim, kažu "nemamo novca i nećemo graditi kuće za jednoćlana domaćinstva"....i tako, krenuli smo sami da gradimo novu kuću bez ičije pomoći, a istovremeno su nicale nove kuće iz Fonda za san ... više aciju zemljotresa 1998, a da na tim mestima nisu ni postojale, odnosno nisu bile nikakve kuće oštećene zemljotresom....

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti razmatramo tu mogućnost Slavenko Terzić ambasador Srbije u Rusiji

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!