ZAKUVAVA SE U SIRIJI: Američki piloti tri puta tražili dozvolu za obaranje sirijskih aviona
Foto EPA, Foto: Foto EPA

rat živaca

ZAKUVAVA SE U SIRIJI: Američki piloti tri puta tražili dozvolu za obaranje sirijskih aviona

Planeta -

Američki piloti su u junu tri puta tražili dozvolu za obaranje sirijskih aviona, saopštio je američki general Čarls Korkoran.

„Pokušavamo da smanjimo napetost. Ovde smo da se borimo protiv Islamske države, međutim, mi ćemo štititi naše snage od onih koji se bore na strani sirijskog režima", rekao je general portalu Military.com.

Piloti su se pozivali na samoodbranu.

Korkoran nije isključio da će ovakvi incidenti biti sve češći, što više ID bude gubio pozicije, SAD, Damask i Moskva će raditi u istom vazdušnom prostoru.

On je saopštio da u slučajevima kada koalicija nanosi udare po sirijskoj avijaciji, „avijacija bez zaštite" — transporti avioni i tankeri — napuštaju vazdušni prostor zbog nepoznanice kako će reagovati Rusija i Sirija.

Američki avion je 18. juna u provinciji Raka oborio sirijskog lovca Su-22.

Dva dana kasnije koalicija je oborila sirijski dron, iranske proizvodnje Shahed-129. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je akcije koalicije nazvalo „vojnom agresijom protiv Sirije". U Damasku su izjavili da je Su-22 učestvovao u operaciji protiv ID i optužio SAD i njihove saveznike da koordniraju akcije sa militantima.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track