(VIDEO) FENOMENALNO OTKRIĆE NA DNU CRNOG MORA: U dubinama pronađene savršeno očuvane olupine, a nećete verovati koliko su stare!
Foto: Twitter

NAUČNICI PRISUSTVOVALI ISTORIJI

(VIDEO) FENOMENALNO OTKRIĆE NA DNU CRNOG MORA: U dubinama pronađene savršeno očuvane olupine, a nećete verovati koliko su stare!

Planeta -

Desetine savršeno očuvanih olupina antičkih brodova pronađeno je na dnu Crnog mora.

Tim pomorskih naučnika je posle trogodišnje ekspedicije istraživanja Crnog mora otkrio olupine iz perioda antičke Grčke, Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog carstva.

Projekat pod nazivom "Black Sea MAP project", jedan od najvećih pomorskih arheoloških projekata ikada, otkrio je 60 dobro očuvanih olupina koje su svedoci pomorske istorije duge više od dva milenijuma.

Zbog nedostatka kiseonika u dubokim morskim vodama neke olupine su uspele da budu skoro sasvim očuvane. Primer za to je trgovački brod iz vizantijskog perioda.

Naučnici su naišli na brodove kojima je jarbol i dalje stajao, sa kormilima koja su i dalje bila na svom mestu, kao i čamci za spasavanje i druga brodska oprema.

"Istorija se odvijala pred našim očima. Nikad ranije nisam video ovako nešto", rekao je jedan od istraživača.

Naučnici iz SAD, Bugarske, Švedske, Norveške, Britanije i Ukrajine su učestvovali u ovom trogodišnjem projektu, na čijem je čelu bio Univerzitet iz Sauthempona, a čitav projekat su finansirale dobrotvorne organizacije.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Džinovska misteriozna morska neman pronađena na obalama Indonezije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track