(VIDEO) EVO ZAŠTO SVEŠTENICI SEKSUALNO ZLOSTAVLJAJU DECU: Australijska komisija traži drakonske promene propisa Rimokatoličke crkve
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVALI PET GODINA

(VIDEO) EVO ZAŠTO SVEŠTENICI SEKSUALNO ZLOSTAVLJAJU DECU: Australijska komisija traži drakonske promene propisa Rimokatoličke crkve

Planeta -

Šestočlana komisija formirana pre pet godina u Australiji s ciljem da utvrdi razloge i odgovornost sveštenika za seksualno zlostavljanje dece u institucijama širom te zemlje, u periodu od 1850. do 2015, završila je rad i sačinila izveštaj u kojem se kao mogući uzrok navodi celibat.

Komisija, naime, smatra da Australijska biskupska konferencija treba da zatraži od Vatikana razmatranje mogućnosti da se preispita obaveza celibata, odnosno da za sveštenike on bude dobrovoljan.

Inače, tokom petogodišnjeg rada Komisija je saslušala hiljade priča o seksualnom zlostavljanju dece u javnim i privatnim institucijama širom Australije, a uz izveštaj je priloženo i 189 preporuka, uključujući i promene zakona kojima bi se neprijavljivanje zlostavljanja smatralo krivičnim delom i obveznom izveštavanju o priznanju zlostavljanja tokom ispovedanja.

Komisija je, između ostalog, saslušala i priče iz katoličke crkve, oružanih snaga i centara za mlade.

"Izveštaj donosi svedočenje o institucionalnom seksualnom zlostavljanju u Australiji sa preporukama koje treba da obezbede sigurniju budućnost dece", rekao je predsednik šestočlane Komisije Filip Rid, prenele su agencije.

U izveštaju stoji da nema jednostavnog objašnjenja zašto dolazi do seksualnog zlostavljanja dece, ali su, ipak, kako se navodi, definisana neka koja, kako se navodi, nenamerno ili na drugi način mogu stvoriti mogućnost za zlostavljanje.

Komisija je vladi preporučila donošenje Nacionalne strategije koja bi bila namenjena prevenciji seksualnog zlostavljanja dece i unapređenju njihove zaštite unutar institucija, kao i formiranje ministarstva odgovornog za decu i policijske poslove.

Tokom rada Komisiju je, kako se navodi, kontaktiralo više od 16.000 pojedinaca, održano je 8.013 privatnih sastanaka i 57 javnih saslušanja, uz više od 1.200 svedočenja koja su trajala duže od 440 dana.

Komisija je kontaktirala svih 4.000 australskih institucija za koje je navedeno da je u njima bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja dece.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track