(VIDEO) KRVAVA ČESTITKA ISLAMISTA: Evo kako nameravaju da kazne nevernike, pre svega zbog jedne stvari koja je česta na proslavi Nove godine
Foto: Profimedia

još jedna

(VIDEO) KRVAVA ČESTITKA ISLAMISTA: Evo kako nameravaju da kazne nevernike, pre svega zbog jedne stvari koja je česta na proslavi Nove godine

Planeta -

Somalijski ogranak Islamske države objavio je u ponedeljak video-poruku, u kojoj jezivo preti svima koji za novogodišnje praznike nameravaju da se napiju.

Video koji traje osam i po minuta, počinje snimkom novogodišnjeg slavlja, scenama sipanja šampanjca u visoke čaše i odbrojavanjem okupljenih na svečanosti uoči novogodišnje ponoći.

Samo, umesto da se nakon "jedan" čuje "srećna Nova godine", odjednom se začuje "Alahu akbar" i zvukovi nasilja po kom je ova teroristička skupina izrazito ozloglašena. Spiker se u videu obraća pripadnicima i simpatizerima ID i poziva ih da iskoriste velika novogodišnja okupljanja i učestalo pijanstvo ljudi za Božić i Novu godinu za "novu priliku" za razorne i smrtonosne terorističke napade.

"Ovo je poruka za braću koja žive među 'kafirima' ('onima koji odbacuju istinu', odnosno 'nevernicima'). Zar ne osećate bol muslimanske braće koje žive u Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji, Burmi i Palestini? Prorok, mir Božji i blagoslov s Njim, kazao je da 'kafir i njegov ubica nikada neće biti zajedno u paklenom ognju'. To znači da je ubistvo kafira vaša karta iz pakla", tako je izdeklamovao neidentifikovani, zamaskirani muškarac u kameru, držeći pritom u ruci ono što se činilo kao kalašnjikov.

"Na kraju, znajte, ID će opstati. Borićemo se dok ceo svet ne podvrgnemo šerijatu i ovom crnom natpisu 'nema boga osim Boga (Alaha)'", dodao je on.

Somalski video stalno ponavlja naredbu pripadnicima svoje mreže da "krenu u lov na njih", pri čemu se prikazuje oponašanje nišanjenja hrišćanskih svešteenika, među kojima i papa Franju. ID u videu upućuje gledaoce da "udaraju po crkvama i na Istoku i na Zapadu". Pritome su se autori poslužili slikama pogleda kroz snajperski nišan na Denver u Koloradu i Njujork gde su ovog meseca desili poslednji napadi ID.

Iako je ID poslao slične pretnje i za katolički Božić, koje se nisu ostvarile.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track