(VIDEO) TRAMP AKTIVIRAO POLITIČKU BOMBU: Šta sadrži dokument koji optužuje FBI za velike propuste u istrazi o ruskom mešanju u američke  izbore
Foto: Reuters

otkriveno

(VIDEO) TRAMP AKTIVIRAO POLITIČKU BOMBU: Šta sadrži dokument koji optužuje FBI za velike propuste u istrazi o ruskom mešanju u američke izbore

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je danas obelodanjivanje poverljivog republikanskog dokumenta.

U tom poverljivom memorandumu na četiri strane optužuje se FBI da je koristio napadne tehnike prismotre u istrazi o mogućem ruskom mešanju u izbore, prenela je agencija Rojters.

U memorandumu se navodno opisuje da je bilo propusta sa strane FBI u prvim etapama istrage o navodnim vezama između Trampa i Rusije tokom predsedničkih izbora.

Neidentifikovani izvor je rekao da bi memorandum trebalo kasnije u petak da se obelodani.

Dejvin Nuns
Dejvin Nuns

Memorandum Nuns ili HPSCI memo je dokument na četiri strane koji su kabineta republikanskog kongresmena Dejvina Nunsa, predsedavajućeg Obaveštajnog komiteta Kongresa SAD u kome se navodi da se FBI "možda oslanjao na politički motivisane ili sumnjive izvore" da bi dobio nalog za sprovođenje nadzora po Zakonu o praćenju stranih agenata (FISA) u ranim fazama istraživanja o mešanju Rusije na izbore 2016. godine u Sjedinjenim Državama. Kampanja za obelodanjivanje ovog dokumenta na društvenim medija počela je sredinom januara 2018. godine sa heštegom #ReleaseTheMemo. Ubrzo, to je postala glavna tema, a memorandum je izazvao polarizujuće reakcije vladinih zvaničnika i medija, uglavnom po partijskoj osnovi.

Minstarstvo pravde (DOJ) objavilo je pismo Kongresu kojim se poziva da se memorandum ne objavi, jer bi tako mogli otkriti izvore i metode dobijanja obaveštajnih podataka, dok je predsednik Donald Tramp zatražio njegovo javno objavljivanje. 29. januara, većina u Obaveštajnom komitetu je glasala da odobri njegovo puštanje.

Kristofer Stil
Kristofer Stil

Kako prenosi Foks Njuz, memorandum uključuje svedočenje visokog zvaničnika vlade koji trvrdi da bez zloglasnih dosijea o Trampu britanskog špijuna Kristofera Stila, FBI i Ministarstvo pravosuđa ne bi dobili naloge za nadzor makar jednog člana Trampovog tima. Takođe tvrdi da su FBI i Ministarstvo pravosuđa koristili izveštaje medija da bi dali kredibilitet dosijeu, dok je firma koja je napravila dosije, Fjužn GPS, upoznala sa njegovim sadržajem glavne američke novinske kuće - Njujork Tajms, Vašington Post, CNN, Njujorker, Jahu i Mader Džons. Memorandum pokazuje da je, nakon što je Stil bio odstranjen iz FBI, on nastavio je da prenosi informacije, kao i Fusion GPS, preko zvaničnika Ministartsva pravde Brusa Ora. Orova supruga Neli je počela da radi za Fjužn GPS još u maju 2016. godine.

Takođe, u memorandumu se tvrdi da je Stil neprijateljski nastrojen prema Trampu.

Sa druge strane Vašington Egzaminer donosi nekoliko ključnih tačaka. Stilov dosije o Trampu je postao suštinski deo početne i sve tri obnovljene FISA istrage protiv Kartera Pejdža, bivšeg Trampovog savetnika. Osnova za naloga za prisluškivanje uvek je bio dosije o Trampu koji je napravio Stil. Političko poreklo tog dosijea bilo je poznato i FBI i Ministartsvu pravde.

Zvaničnik tog ministartsva Brus Or sastao se sa Stilom 2016. i nadređenima preneo mišljenje da je biritanski špijun pristrasan.

Tramp je nakon obelodanjivanja poverljivog republikanskog dokumenta rekao da bi zbog njega mnogi ljudi trebalo da se stide.

"Memorandum je poslat Kongresu, skinuta je oznaka poverljivosti. Kongres će učiniti šta god da treba. Ali ja mislim da je sramota to što se u našoj državi dogodilo", rekao je Tramp.

Američki republikanski senator Džon Mekejn danas je oštro kritikovao Trampa, zbog napada na FBI i Ministarstvo pravde usred istrage o ruskom mešanju, navodeći da takvi napadi samo pomažu da se ojača ruski predsednik Vladimir Putin.

Kurir.rs/Tanjug/911breaking

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track