KAO NAJGORI KRIMINALCI: Britanski humanitarci koji su od žrtava zemljotresa na Haitiju tražili seks za hranu pretili svedocima! I još im ne fali dlaka s glave!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

SKANDAL U OKSFAMU

KAO NAJGORI KRIMINALCI: Britanski humanitarci koji su od žrtava zemljotresa na Haitiju tražili seks za hranu pretili svedocima! I još im ne fali dlaka s glave!

Planeta -

Humanitarna organizacija Oksfam otkrila je da su trojica muškaraca optužena za seksualno maltretiranje na Haitiju fizički pretila svedocima tokom istrage 2011. godine.

Humanitarna organizacija je objavila svoj interni izveštaj o navodnom zlostavljanju posle pritiska javnosti.

U izještaju iz 2011. godine je navedeno da Oksfam mora da učini više da spreči da "problematični kadrovi" rade u drugim humanitarnim organizacijama.

Uprkos upozorenju, nekoliko muškaraca povezanih sa navodnim zlostavljanjem kasnije su prebačeni u druge humanitarne organizacije.

Oksfam - koji ima skoro 10.000 zaposlenih u više od 90 zemalja - objavio je redigovanu verziju izveštaja, navevši da žele da bude "što je moguće više transparentan".

Delovi dokumenta od 11 stranica su zatamnjeni kako bi sakrio identitet pojedinaca, uključujući i imena trojice optuženih za zastrašivanje svedoka.

Oksfam će u ponedeljak predstaviti izvorni izveštaj vladi na Haitiju i izviniti se za "greške".

Organizacija je pod rastućim međunarodnim pritiskom zbog načina provođenja istrage protiv radnika koji su u vrijeme zemljotresa 2010. godine plaćali usluge prostitutki.

Sedam radnika napustilo je organizaciju zbog svog ponašanja na Haitiju 2011. godine.

Jedan zaposleni je otpušten i trojica su podnela ostavke zbog korišćenja prostitutki u prostorijama Oksfama.

Kurir.rs/ BBC

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track