(VIDEO) LEDENA ROBIJA SA PET ZVEZDICA: U ovom zatvoru je kao u hotelu, ali čik da neko pobegne. I da hoće, NEMA GDE!
Foto: Youtube screenshot

novi standard

(VIDEO) LEDENA ROBIJA SA PET ZVEZDICA: U ovom zatvoru je kao u hotelu, ali čik da neko pobegne. I da hoće, NEMA GDE!

Planeta -

Zatvor usred snežne tundre, bez visokih zidova pod naponom, gde zatvorenici povremeno odlaze u lov i hodaju divljinom, i koji mnogima, na prvi pogled, liči na neki luksuzni hotel u divljini.

Upravo takav zatvor postoji na Grenlandu zove se Naj Anštalt i nalazi se 265 kilometara ispd arktičkog kruga. Prve zatvorenike će primiti 2019. godine.

Nuk, glavni grad Grenlanda, sa svojih 17.000 stanovnika, smešten je na tromeđi mora, fjordova i planina, upravo na njih će pogled imati i zatvorenici. Ideja iza 'humanog zatvora' jeste rehabilitacija zatvorenika koja će se dešavati i kroz 'okolinu', a za to je bitan dizajn i arhitektura. Koliko god bude moguće 'kopiraće' se normalan život kako bi zatvorenici pri povratku u društvo imali manje stresa pri prilagođavanju.

Zatvor na Grenlandu je deo jedne šire priče i problematike i pokušaja njenog rešavanja. Grenland, nekada danska kolonija, ima 56.000 stanovnika od kojih je 88 odsto Inuita, ili autohtonog stanovništva, dok je 12 odsto danskog porekla. Pedesetih godina prošlog veka Danci su napravili reforme kako bi naterali Inuite da dosele u gradove. Omogućili su im pristup socijalnoj pomoći i iskorenili ih iz njihove vekovne zavisnosti od mesa i koži foka.

Rastakanje tradicionalne zajednice pretvorilo se u ozbiljan društveni problem. “Inuiti pate od istih simptoma kao i druge zajednice koje su prošle kroz kolonizaciju. Alkohol i alkoholizam često uzrokuju devijantno ponašanje i doprinose relativno visokoj stopi zločina”, kaže Naja Nathanisen, jedna od rukovodilaca u zatvorskom sistemu. Najopasnije i psihički poremećene zatvorenike šalju u Kopenhagen.

Oni najčešće ne govore danski tako da im je jako teško DA KOMUNICIRAJU sa službenicima zatvora i advokatima. U divljini Grenlanda samo je šest institucija sa kapacitetom od 154 zatvorenika. Grenland ima vrlo jedinstven zatvorski sistem gde mnogi zatvorenici mogu da rade, studiraju ili odlaze u prirodu, ali se uveče obavezno moraju da vrate. Upravo zbog toga ni jedan zatvor ne prima zatvorenike koji moraju biti u strožim uslovima. Nordijske zemlje su poznate po niskim stopama kriminala, a na Islandu su tako 2015. bila tri ubistva. Ali Grenland zbog spomenutih problema ima tri puta više prestupnika nego ostatak nordijske regije.

Kada Naj Anštalt otvori vrata stari zatvor u Nuku, koji je građen 1960., će se zatvoriti, a s njime će nestati i praksa slanja zatvorenika u Dansku.

“Taj egzil u drugu zemlju s drugim jezikom i običajima je jako grub”, kaže Natanilsen. Zatvor će, opisuje arhitekta Tomas Rus Kristensen, biti kao malo selo sa rezidencijalnom četvrti, radnim mestima, zgradom za obrazovanje i sport i bolnicom i crkvom.

“Imaće 76 ćelija, od kojih 40 zatvorenih, a 36 za zatvorenike koji imaju više slobode. Zatvorenici koji zasluže to pravo moći će ići u Nuk i zaraditi platu pre ali uveče moraju da se vrate u zatvor”, kaže Kristensen. Ćelije imaju 12 kvadrata i pozicionirane su da gledaju prema planini Sermitsiak na susednom ostrvu.

“Tehnologija ali i priroda onemogućuju beg, no ovaj pogled će im barem omogućiti da u glavi pobegnu, a to je istinski važno”, kaži arhitekte.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: YT screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SVAKA ČAST! Ovako se postavljaju dalekovodi u Sibiru na minus 35 stepeni!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja