IDOL SA URALA KRIJE TAJNU 11.600 GODINA: Dešifrovan kod sa najstarije drvene skulpture na svetu! Čak su i piramide 3 puta mlađe od ove statue sa demonskim licem! (VIDEO)
Foto: Profimedia

šigir idol

IDOL SA URALA KRIJE TAJNU 11.600 GODINA: Dešifrovan kod sa najstarije drvene skulpture na svetu! Čak su i piramide 3 puta mlađe od ove statue sa demonskim licem! (VIDEO)

Planeta -

Idol sa Urala, star oko 11.600 godina, sadrži osam demonskih lica, a zahvaljujući najmodernijim tehnikama, naučnici su uspeli da ga "dekodiraju".

Idol Šigir je najstarija drvena skulptura na svetu, a neprepoznatljiv kod na idolu koji je tri puta stariji od egipatskih piramida, izrezbaren je zubima dabra, koji su ostali netaknuti.

Naučnici su otkrili da ovaj idol visok 2,8 metara nije stajao u zemlji, već je verovatno bio naslonjen na stenu nekih 20 godina pre nego što se srušio u drevno nekadašnje paleo-jezero gde se očuvao.

foto: Profimedia

Pronašli su ga u Uralskim planinama carski istraživači zlata u 19. veku, bio je "obložen" tresetom hiljadama godina i, uprkos tome što je napravljen od ariša, smatra se jednim od najstarijih svetskih poznatih primera monumentalne umetnosti.

foto: YouTube prtscr / The Siberian Times

Zastrašujuća usta u obliku slova "O" i njegove misteriozne cik-cak urezane linije i simboli pokazuju da je mezolitik (srednje kameno doba) imao "prilično komplikovan pogled na svet" zajedno sa neočekivano naprednim umetničkim veštinama, kažu naučnici.

Kod ispisan tadašnjim hijeroglifima se verovatno odnosi na duhove, tvrde naučnici.

"Reč demon, na primer, ima veoma širok spektar značenja čak i na engleskom jeziku - od đavola do dobrog genija“, kaže doktor Žilin, vodeći istraživač u Odeljenju za starosnu arheologiju.

“Zapravo, s obzirom na to da ne poznajemo kontekst pre 11.500 godina, ne možemo tačno reći šta je (na idolu) prikazano.

“Ipak, očigledno su to bili neki duhovi. "Ne božanstva, jer mislimo da su se božanstva pojavila kasnije."

"Ne smemo potcenjivati ljude koji su stvorili idola. Imali su sva potrebna sredstva i veštine - i imali su prilično komplikovan pogled na svet. Ceo svet je bio naseljen različitim duhovima. I ne samo životinje i drveće, već je i kamenje bilo animirano", objasnio je on.

Kako je dodao, pretpostavlja se da je to bilo nešto slično animizmu.

"U ovim slikama vidim jedinstvo i raznolikost okoline. I definitivno nije bio podeljen samo na dobre i zle duhove" zaključio je naučnik.

Idol je izložen u Regionalnom istorijskom muzeju u Jekaterinburgu.

Kurir.rs / Dailystar.co.uk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track