RUSKE TRUPE SE SPREMAJU ZA VELIKI NAPAD NA KIJEV U osvajanje prestonice kreću DESANTNJIKI, SPECIJALCI I ČEČENI uz podršku tenkova!
Foto: Printscreen Youtube

RAT U UKRAJINI

RUSKE TRUPE SE SPREMAJU ZA VELIKI NAPAD NA KIJEV U osvajanje prestonice kreću DESANTNJIKI, SPECIJALCI I ČEČENI uz podršku tenkova!

Planeta -

Prestonica Ukrajine Kijev opet je u fokusu ruske vojske, koja steže obruč oko grada.

Dok traje privremeno primirje kako bi humanitarnim koridorima sve više građana izašlo pre nego što se obruč potpuno zatvori i krene konačni obračun, ruska vojska sve više razmešta oklopnu tehniku, ali i borce, s tim da će „čast“ da uđu u sam grad imati specijalne jednice Specnaz, OMON, čečenski borci, Inguši, Desantnjiki, dok bi podršku pružali tenkovi i borbenih vozila pešadije.

Bitke u predgrađima

Putinov plan da za tri dana uzme Kijev i zbaci Zelenskog, koji je trebalo da izvedu ruski padobranci, propao je već prvog dana, posle desanta na tri aerodroma u okolini. Dodatne snage Rusi nisu uspeli da dovedu i sve se završilo žestokim bitkama u predgrađu Buči i Irpenu, gde je, prema nepotvrđenim procenama, stradalo više od 200 ruskih specijalaca.

Dok se ruska vojska približava užem gradskom jezgru, sam grad se priprema za odbranu. Civilima i stranim novinarima se već preporučuje da iskoriste primirje, napuste grad i odu u Lavov, na zapad Ukrajine. Metalne protivtenkovske barijere, poznate kao „ježevi“, postavljene su u pravilnim razmacima uz puteve koji vode ka izlazu iz grada.

ruski konvoj, Ruska Vojska, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: Profimedia

Pretpostavka je da će u invaziji na Kijev biti korišćeno iskustvo osvajanja Groznog u Drugom čečenskom ratu. Operacija bi se sprovela u dve faze. Prva, koja je u toku, je opkoljavanje, a druga je stezanje obruča, kad bi artiljerija i tenkovi trebalo da zaposednu ključne tačke.

00:57

KOLONA RUSKIH TENKOVA SPREMA SE ZA POHOD NA KIJEV

Grad bi bio zasut artiljerijom i balističkim raketama „iskander“ ako bi branioci odbili ultimatum, a onda bi usledio napad na sam grad.

Elastična odbrana

Ruskoj vojsci veliku glavobolju će zadati elastična odbrana uz upotrebu protivtenkovskog oružja, snajperske vatre koja bi nanela napadačima ogromne gubitke. S druge strane, ruska vojska najviše računa na čečenske borce, jedinice inguškog OMON, koje imaju velika iskustva u urbanim operacijama, a trebalo bi da ih sve vreme prate tenkovi, koji ne smeju da stanu a zadatak im je da čiste sve prepreke pred sobom.

A. M.

Bonus video:

17:01

RUSKE SNAGE OPKOLILE ZLOGLASNI NEONACISTIČKI BATALJON AZOV? Izrael upozorava da Zelenski svesno žrtvuje narod u gradovima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track