Prikaži najnovije vesti
Grčka, Atina, Aleksis Cipras, referendum, glasanje, ne, slavlje, foto ap, foto r
Blokiraćemo i Srbiju i Makedoniju na putu ka EU

ATINA PRETI: Upozoravamo sve zemlje EU koje se rasistički ponašaju prema migrantima

Planeta 9

BEČ - Grčki ministar za migracije Janis Muzalas upozorio je zemlje učesnice sutrašnje bečke konferencije o balkanskoj migrantskoj ruti, da Atina može staviti veto na odluke Evropske unije koje se na njih odnose.

"Sa pojedinim državama ćemo se naći u telima EU, kada se bude razgovaralo o raspodeli subvencija za poljoprivredu ili kada treba da podržimo njihovo pristupanje Uniji", naglasio je Muzalas. "Upozorenje se tiče svih zemalja koje prikažu veoma antigrčki stav i rasistički se ponašaju prema migrantima", kazao je Muzalas, odgovarajući na pitanje da li to važi za države Višegradske grupe i Srbiju i Makedoniju.

On je, agenciji i radiju ANA-MPA, kako prenose nemački elektronski mediji, ukazao da bi dalje približavanje kandidata za prijem u članstvo EU moglo biti blokirano. Uz to, Atina je zapretila i blokiranje odluka o subvencijama EU.

Prethodno je Grčka uputila zvaničnu protestnu notu Beču zbog sutrašnjeg skupa, koji je posvećen izbegličkoj krizi i balkanskoj ruti. Grčka zamera Austriji što ne učestvuje na ovoj konferenciji, čije odluke mogu, kako se navodi u protestu, imati posledice po Grčku i njene granice. Na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca sutra u Becu treba da se okupi 18 ministara zapadnog Balkana, koji će razgovarati o situaciji duž balkanske rute. Na konferenciju, na temu "Zajednicko upravljanje migracijom", pozvani su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, najavljeno je u saopštenju.

Cilj skupa je usaglašavanje u vezi aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana. Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija, dodaje se u saopštenju. Učesnici konferencije razgovaraće na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla. Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o "civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama". Po završetku konferencije planirana je konferencija za štampu.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir