(AUDIO SNIMAK) BRITANSKI TELEGRAF: Putin je u vezi s ukrajinskim šefom mafije!
Foto: Rojters

Novi detalji istrage

(AUDIO SNIMAK) BRITANSKI TELEGRAF: Putin je u vezi s ukrajinskim šefom mafije!

Planeta -
Novootkriveni snimak, snimljen 2005. godine u jednom restoranu u Londonu, povezuje i ruske obaveštajce i bezbednosne službe, SVR i FSB, sa bivšim KGB agentom za kojeg se takođe veruje da je povezan s Al Kaidom

Neočekivana najava javne istrage u slučaju ubistva Aleksandra Litvinenka iznenadila je mnoge.Litvinenko, nekadašnji časnik ruske savezne bezbednosne agencije, preminuo je zbog trovanja radioaktivnim polonijem 2006. nakon što je 2002. godine prebegao u Veliku Britaniju i postao jedan od vodećih kritičara režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

U susret javnoj istrazi o njegovom ubistvu koja počinje 27. januara, audio snimak koji je snimio godinu dana pre nego što je otrovan otkrila je špijunovu sopstvenu istragu o opasnim kriminalcima povezanim s Rusijom.Litvinenko je pokušavao da nađe vezu između Vladimira Putina i jednog od najopasnijih terorista na svetu. Snimak koju je objavio britanski Telegraf otkriva kako je ruski predsednik navodno bio povezan sa Semionom Mogilevičem, ukrajinskim šefom mafije koji je bio na FBI listi najtraženijih kriminalaca, a za kojeg je Litvinenko verovao da prodaje oružje Al kaida.

Novootkriveni snimak, snimljen 2005. godine u jednom restoranu u Londonu, povezuje i ruske obaveštajce i bezbednosne službe, SVR i FSB, sa bivšim KGB agentom za kojeg se takođe veruje da je povezan s Al Kaidom.

Istog agenta odvjetnici ispituju zbog mogućnosti da je upetljan u ubojstvo Litvinenka.

Andrey Lugovoj i Dmitrj Kovtun, bivši članovi KGB, osumnjičeni su za njegovo ubistvo, ali obojica poriču da su upetljani i zasad se nalaze u Rusiji, uprkos zahtevu Britanije da ih izruče kako bi svedočili na sudu.Litvinenko je kazao, piše britanski Telegraf, kako su mu pretili da prestane da radi sa italijanskim bezbednosnim stručnjakom Mariom Skaramelom koji je radio kao konzultat u italijanskom parlamentu inače će privesti njegovog brata Maksima koji je živeo u Italiji.

Suradnik Litvinenka tvrdio je kako u Italiji vlada jak ruski utjecaj i da je ruskim vlasima lakše doći do Maksima Litvinenka nego do samog disidenta.

Litvinenko se na audio snimku identifikovao kao bivši član KGB i FSB i objašnjava kako je Skaramelliju davao podatke o brojnim osobama - uključujući Mogileviča, koji je i dan danas na FBI listi od 10 najtraženijih.

- Mogilevič je u dobrim odnosima s Putinom još od 1994. ili 1993. - tvrdi se na snimku.

- Semion Mogilevič je u kontaktu s Al kaidom. Semion Mogilevič je prodavao oružje Al kaidi i pre nego što sam informacije o njemu podelio sa Mariom Skaramelom - čuje se na snimku.

Tokom poslednjeg sastanaka Litvinenka i Skaramea u 2006. u Londonu, Skaramela je upozorio Litvinenka na informacije koje je primio - da Rusi planiraju da ubiju sve koji su povezani s Mitrokhinovom komisijom postavljenom 2002. da istraže navodne KGB veze pojedinih italijanskih političara.

Litvinenko, koji je istraživao i smrt Putinove kritičarke i novinarke Ane Politkovskaje, odbacio je tada Skaramelovu zabrinutost, ali je obećao da će to proveriti.

Nakon što se tog dana sreo u prestižnom hotelu Milennium sa Lugovojem i Kovtunom, naglo se razboleo. Umro je te je umro 23. novembra.

Snimak koji je objavio britanski Telegraf snimljena je tačno godinu dana pre njegove smrti.

- Moje ime je Alekandar Litvinenko. Ja sam bivši KGB službenik. Danas je 23. novembar. Trenutno odsedam u Londonu. Tri su sata popodne - čuje se glas na snimku koji se obraća 'bivšem KGB službeniku' koga su on i Skaramela istraživali i optuživali da je povezan s kriminalnim grupama u Italiji, kao i FSB-om i SVR-om.

"Mislim da se ruske snage jako boje Mitrokhinove komisije, zbog ruskog agenta koji je povezan s terorističkim aktivnostima u Italiji, a sada tamo živi i vrlo visoko rangira u poslovnom svetu', rekao je.

Agent je odbacio optužbe, a Skaramela je kasnije zbog toga optužen za klevetu.

- Agent je radio s Čečenima u pobunjeničkom kampu preko FSB i SVR pa je kasnije imao uticaj i u Al Kaidi - čuje se na snimku.

Skaramela, koji se nalazi pod državnom zaštitom pojavće se na saslušanju kao svedok, a na suđenju će biti otkriveno i o kojem se bivšem tajnom agentu u njihovim razgovorima radilo.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track