AUSTRIJANCI HAPSILI OSOBE SA BALKANA: Pokušali da uspostave džihadističku organizaciju!
Foto: Printscreen Nezavisne Novine

Antiteroristička akcija

AUSTRIJANCI HAPSILI OSOBE SA BALKANA: Pokušali da uspostave džihadističku organizaciju!

Austrija -

Austrijska policija sprovela je danas antiterorističku akciju sa ciljem razbijanja pre svega grupe osoba sa prostora bivše Jugoslavije, koje su osumnjičene da su pokušale da uspostave radikalno islamističku organizaciju.

Policija je sprovela više pretresa stanova u Beču i Gracu, a među objektima su bila verska udruženja. Državno tužilaštvo u Gracu, koje je bilo nadležno za akciju, saopštilo je da je, u delovanju koje je bilo duže planirano, uhapšeno 11 muškaraca u Beču i Gracu.

Tri uhapšena imaju austrijsko državljanstvo, ali su stranog porekla, dva su Bosanci, dalje su lišena slobode jedan Sirijac, Bugarin i Makedonac.

Radi se, prema rečima portparola tužilaštva, o osobama starosti između 21 i 49 godina. U Beču i Gracu je uhapšeno po četiri lica, za koje je postojao nalog za hapšenje.

Pored ove osmorice saslušano je više muškaraca u Gracu, a pošto su protiv trojice poreklom sa Balkana ojačane sumnje zadržani su u pritvoru. Policija je te osobe uhapsila u verskim udruženjima u Gracu i Beču.

Dalje informacije tužilaštvo nije želelo da daje zbog istrage koja je u toku. Gradonačelnik Graca Zigfrid Nagel rekao je da se radi o uspešnoj akciji, o kojoj je pre dva dana informisan.

On je istakao da treba delovati protiv svih onih koji ugrožavaju suživot u Gracu. Racije su rezultat višemesečnog nadzora i nemaju veze sa hapšenjem 17-ogodišnjeg Austrijanca albanskog porekla Lorenca K. osumnjičenog za planiranje napada u Beču, rekao je on. Nagel je istakao da su u Gracu "uklonjeni" salafistički sejači mržnje.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Policija je više nedelja nadzirala grupu osoba sa prostora bivše Jugoslavije, koje su pokušale da oforme radikalno islamističku organizaciju i regrutuju članove.

Radi se, prema pisanju medija, očigledno o mreži oko Tutinca Mirsada Omerovića, koji je propovedao u Austriji pod imenom Ebu Tejma, koji je prošlog leta osuđen na 20 godina zatvora zbog terorističkog udruživanja i podsticanja na ubistvo.

Inače, Omerović je idol Austrijancu albanskog porekla, koji je prošle nedelje uhapšen pod sumnjom da je planirao bombaški napad u Beču, navodi se u saopštenju austrijskog tužilaštva.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track