DOKAZ U RUKAMA ISTRAŽITELJA: Evo kako je oboren malezijski boing MH-17
Foto: RTL.nl

Međunarodni stručnjaci potvrdili

DOKAZ U RUKAMA ISTRAŽITELJA: Evo kako je oboren malezijski boing MH-17

Planeta -
Ti pronađeni fragmenti oružja sastoje se od čelika koji se dovodi u vezu sa ovom municijom korišćenom u lansiranju raketa BUK sistemima. Analiza je pokazala i da se na delovima oružja nalaze i ruska ćirilična slova

Prvi put ima dokaza da je avion "Malejža erlajnsa" sa leta MH-17 oboren projektilom. To pokazuju dokazi do kojih je došao forenzički tim koji je analizirao olupinu aviona, piše holandski RTL njuz.

Međunarodni stručnjaci odobrili su zaključak forenzičke studije: Na malezijski avion u Ukrajini pucano je BUK raketama.

Materijal sakupljen sa mesta nesreće u Ukrajini uključuje ne samo olupinu aviona, već i delove oružja i municije. Materijal je analizirao nezavisni institut.

Analiza hemijskog sastava pokazuje da postoji ostaci raketa iz BUK sistema, uključujući i eksploziv.

Ti pronađeni fragmenti oružja sastoje se od čelika koji se dovodi u vezu sa ovom municijom korišćenom u lansiranju raketa BUK sistemima. Analiza je pokazala i da se na delovima oružja nalaze i ruska ćirilična slova.

Do tog materijala došao je prošlog novembra, nekoliko mesec posle nesreće, dopisnik Džeroen Akerman.

Međunarodni eksperti podržavaju zaključke ove forenzičke istrage. Eksperti iz Londona smatraju da su to prvi dokazi. Fragment, prema njihovom mišljenju, potiče da rakete BUK-9M317, savremene verzije sistema BUK 1-2.

BUK sistem datira iz sovjetskog arsenala, ali je evoluirao tokom godina. Redovno se ažurira i deo je raketnog arsenala zemalja kao što Rusija, Ukrajina, Gruzija i Finska.

Raketni sistem BUK
Raketni sistem BUK

Raketa je dizajnirana da obori avion sa zemlje. Pronalazi svoj cilj pomoću radara u glavi projektila. Delovi rakete ostaju u avionu.

http://www.youtube.com/watch?v=mBkL5Ikm_nc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track