EVROPSKA UNIJA: Sarađivaćemo sa novom Erdoganovom vladom
Foto: Reuters Jun 2015

Izbori u Turskoj

EVROPSKA UNIJA: Sarađivaćemo sa novom Erdoganovom vladom

Planeta -
EU saopštila da će saradnja sa budućim vlastima biti u svim oblastima za dobrobit građana

BRISEL - Evropska unija saopštila je danas da će sarađivati s novom turskom vladu nakon što je u nedelju na parlamentarnim izborima pobedila konzervativna stranka predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

"Izbori u Turskoj, na kojima je bio veliki odziv birača, potvrdili su snažnu posvećenost turskog naroda demokratskom procesu u zemlji", izjavili su u kratkom saopštenju šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Prema njihovim rečima, EU će sarađivati s budućom vladom kako bi se "poboljšalo partnerstvo s Turskom i nastavio proces saradanje u svim oblastima za dobrobit svih građana".

Suočena s izbegličkom krizom EU želi da Turska primi više izbeglica i ojača kontrolu svojih granica. Turska će u zamenu dobiti novac za zbrinjavanje izbeglica i moći će da nastavi pregovore o članstvu u EU.

Vladajuća Partija pravde i razvoja osvojila (AKP) osvojila je apsolutnu većinu na prevremenim izborima, koju je izgubila na izborima pre pet meseci. Danas se očekuju prve procene međunarodnih posmatrača o toku izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track