(FOTO) NERAZJAŠNJENI SLUČAJEVI: 6 ruskih disidenata koji su misteriozno ubijeni prethodnih godina
Foto: Profimedia

Broj ubistava stalno raste

(FOTO) NERAZJAŠNJENI SLUČAJEVI: 6 ruskih disidenata koji su misteriozno ubijeni prethodnih godina

Planeta -
Boris Nemcov nije prvi ruski disident koji je ubijen pod misterioznim okolnostima tokom prethodnih godina

Boris Nemcov (1959), vođa opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti, ubijen je u petak veče u centru Moskve, prenela je TV Raša tudej! Nemcov je poznat kao kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina.Ruska vlada oko 23.15 sati, po našem vremenu, potvrdila je da je Nemcov ubijen u centru Moskve!Međutim ovo nije prvo misteriozno ubistvo u Rusiji, ovom prilikom navešćemo 6 najvećih.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pol Klebnikov, 2004

Pol je ubijen iz mitraljeza ispred svoje kancelarije u Moskvi 2004. godine. Klebnikov je ubijen u 41 godini a bio je poznat po raznim istragama zbog korupcije i po mutnom poslavanju u ruskom biznisu, ako i njegov ulazak u politiku 1990. godine kada je razotkrio poslovno carstvo Borisa Berezovskogm kralja Kremlja. Grupa od 3 muškaraca iz Severnog Kavkaza republike Čečenije, oslobođeni su za njegovo ubistvo u suđenju 2006. godine, a slučaj nikada nije rešen.

foto: profimedia
foto: profimedia

Ana Politkovskaja, 2006

Ana je bila novinar i oštar kritičar Kremlja, ubijena je na uluzau u njenu zgradu u Moskvi 2006. godine u 48. godini. Bila je poznata po svom izveštavanju o kršenjima ljudskih prava u Rusiji, tačnije u problematičnom Severnom Kavkazu. Njene pristalice uvek su sumnjale da je u pitanju političko ubistvo. 5 osoba proglašeno je krivim zbog samog ubistva, ali osoba koja je naručila ubistvo nikada nije identifikovana.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Aleksandar Litvinjenko, 2006

Špijun, Aleksandar Litvinjenko(44), bivši oficir KGB-a, umro je nakon trovanja radioktavnim poloniumom-210. Dvojica muškaraca iz Ruske služne obezbeženja dodali su izotope u njegov čaj kada su ga sreli u restoranu hotela London. Litvinjenko je bio saradnik samo prognanog Borisa Berezovskog. On je optužio Vladimira Putina da je korupmiran i da je pedofil, prema iskazima njegove udovice sa javne istrage koja se vodila povodom njegove smrti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Natalija Estemirova, 2009

Oteta u glavnom gradu Čečenije jula 2009. godine. Natalija, 50 godišnjakinja i borac za ljudska prava i aktivista, njeno telo kasnije je pronađeno pored puta sa ranama od metaka na glavi. Slučaj je intenzivirao nadzor nad lokalnim liderom Ramzanom Kadirovim koji je optužen za stvaranje atmosfere straha i nasilja. Ubice Estemirove nikada nisu izvedeni pred lice pravde.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Anastasija Baburova i Stanislav Merkelov, 2009

Anastasija Baburova bila je novinar pripravnik, a Stanislav Merkelov advokat za ljudska prava. Na njih je pucano u sred bela dana dok su odlazili sa pres konferencije. Glavna meta je, bar se prepostavlja bio Merkelov (34), advokat koji je zastupao aktiviste levice, novinare i žrtve iz moskovskom pozorišta 2002. godine kada su ruske specijalne snage ubile više od 100 talaca tokom operacije spašavanja. Baburova, koja nije bila starija od 25 godina kada je umrla, radila je za opozicioni list "Novaja Gazeta". 2011. godine u Moskvi sud je osudio dvojicu neonacista, Nikitu Tihonova i Jevgenija Khasisa zbog dvostrukog ubistva.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Boris Berezovski, 2013

Nije i dalje jasno da li je Boris Berezovski ubijen, ali mrtvozornik ostavio je otvoren slučaj nakon što je Boris pronađen mrtav (67) sa povezom oko vrata u kupatilu vile u kojoj je živeo. Biznesmen je pobegao u Britaniju iz Rusije 2000. godine nakon "rastave" sa Vladimirom Putinom, a koristio je London za kritikovanje svog bivšeg štićenika. Smatra se da je on sam sebi oduzeo život zbog finansijskih problema. Međutim, mrtvozornik je rekao da nema dovoljno dokaza koji potvrđuju da je berezovski izvršio samoubistvo, pa se tada i podigla slepulacija da je Boris zapravo ubijen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track