FRANCUSKA: TO JE TERORIZAM Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo policajca u Parizu
Foto: Profimedia

Seju teror

FRANCUSKA: TO JE TERORIZAM Islamska država preuzela odgovornost za ubistvo policajca u Parizu

Planeta -

Vlada u Parizu nazvala je terorističkim napad u kom je zasad nepoznati muškarac protekle noći u predgrađu Pariza ubio policajca ispred njegove kuće, a potom se u toj kući zabarikadirao i kao taoce držao suprugu i sina policajca, a za koji je odgovornost preuzela teroristička Islamska država.

Agencija Amak, povezana sa ID, objavila je na svom sajtu da iza napada stoji borac te ekstremističke grupe, preneo je Rojters.

"Izvor Agencije Amak: Borac Islamske države ubio je zamenika komandanta policijske stanice u gradu Le Miro i njegovu suprugu", navedeno je u izveštaju agencije Amak.

Francuska vlada nazvala je ovaj napad terorističkim, a predsednik Fransoa Oland za jutros je zakazao hitan sastanak povodom noćašnjeg napada, saopštila je njegova kancelarija.

Policajac i njegova supruga su ubijeni u njihovoj kući u Manjanvilu (Foto: Reuters)
Policajac i njegova supruga su ubijeni u njihovoj kući u Manjanvilu (Foto: Reuters)

Napadač je na smrt izbo 42-godišnjeg policajca pošto se oko 21 sat vratio kući, a napad se dogodio u Manjanvilu, 50-ak kilometara severno od Pariza i 20-ak kilometara od grada Le Miro, gde je policajac radio. Pripadnici specijalnih snaga francuske policije ubili su napadača pošto su propali pregovori o predaji.

U kući je supruga policajca pronađena mrtva, i zasad nije jasno kako je ubijena, dok je dete nepovređeno, prenela je agencija AFP, dodajući da su oni kao taoci bili držani više sati. AP navodi da je policija uspela da spase trogodišnje dete, koje je u šoku, ali nepovređeno.

Istragu vodi antiteroristička jedinica (Foto: Reuters)
Istragu vodi antiteroristička jedinica (Foto: Reuters)

Pravosudni izvori u Francuskoj rekli su da je istraga o noćašnjem incidentu poverena antiterorističkoj jedinici kancelarije tužioca zbog komentara koje je napadač izneo tokom dugotrajnih pregovora.

Komšije koje su pozvale policiju tvrde da su čuli da je muškarac uzvikivao islamističke slogane, preneo je RT. Ukoliko se potvrdi da je napad delo ID, reč je o prvom napadu ekstremista na teritoriji Francuske otkako je francuska vlada uvela vanredno stanje posle niza terorističkih napada u Parizu novembra prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Do najnovijeg incidenta u Francuskoj došlo je u trenutku kada je ta zemlja, inače osnivač koalicije na čelu sa SAD koja izvodi vazdušne udare na ID, već pod jakim merama bezbednosti u strahu od terorističkih napada tokom Evropskog prvesntva u fudbalu koje je tamo počelo u petak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track