LAVROV: Moskva se nada da veze sa EU nisu prešle tačku bez povratka
Foto: Reuters

Upozorenje

LAVROV: Moskva se nada da veze sa EU nisu prešle tačku bez povratka

Planeta -
Politika EU prema ukrajinskoj krizi očigledno je pokušaj da se prebaci odgovornost, a to podriva poverenje prema evropskom kontinentu, kaže šef ruske diplomatije

MINSK - Moskva izražava nadu da veze između Rusije i Evropske unije (EU) još nisu prešle tačku bez povratka, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da je politika EU prema tekućoj ukrajinskoj krizi očigledno pokušaj da se prebaci odgovornost, a to podriva poverenje prema evropskom kontinentu, javlja Itar-Tass.

"Nadamo se da još nismo prešli tačku bez povratka. Zainteresovani smo za progresivni razvoj odnosa (sa EU)", rekao je Lavrov na zajedničkoj sednici Kolegijuma ruskih i beloruskih ministarstava inostranih poslova i primetio da "Rusija drži EU za svog veoma važnog partnera".

Izjava šefa ruske diplomatije usledila je pošto je Brisel uveo nove, dodatne sankcije proruskih snagama u Ukrajini, a Moskva odgovorila zabranom uvoza hrane iz zemalja EU.

Lavrov je primetio da je zvanični Kijev zauzeo kurs "društveno-ekonomskog gušenja jugoistoka Ukrajine", dodaje Itar-Tass.

"Apelujemo da se započne sveukrajinski bezuslovni i izvršni dijalog kako je to predvideno mirovnim sporazumima iz Minska od 5. septembra", rekao je Lavrov i dodao da je zvanični Kijev umesto uspostavljanja stabilnih kontakata, zauzeo kurs društveno-ekonomskog gušenja jugoistoka Ukrajine, gde žive pretežno Rusi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track