MADE IN CHINA: Poleteo prvi avion proizveden u Kini, putnici bili plaćeni za let
Foto: AP

Leteće tri puta nedeljno

MADE IN CHINA: Poleteo prvi avion proizveden u Kini, putnici bili plaćeni za let

Planeta -

Prvi avion proizveden u Kini obavio je premijerni komercijalni let, nakon što su višegodišnja odlaganja dovela u pitanje ambiciozne planove za domaće avione.

Na promotivnom letu aviona ARJ21 avio-kompanije Čengdu Erlajns, na liniji od istoimenog glavnog grada jugozapadne pokrajine Sečuan, koji je i matična baza avio-prevoznika, do Šangaja, kineskog poslovnog epicentra, bilo je 70 putnika, prenosi agencija Frans pres.

Više od polovine putnika bili su plaćeni za prvi komercijalni probni let novog aviona, izjavio je portparol vazduhoplovne kompanije za francusku agenciju.

Avion ARJ21, što predstavlja skraćenicu za "Advanced Regional Jet za 21. vek", leteće na liniji Čengdu-Šangaj tri puta nedeljno.

Promotivni let je bio vrhunac 14-godišnjeg programa namenjenog da od Kine napravi komercijalnog proizvođača aviona, koji je sposoban da konkuriše dominantnim stranim igračima - Boingu i Erbasu.

Međutim, kineskom avionu još uvek nedostaje ključna dozvola američke Federalne uprave za avijaciju za letove u američkom vazdušnom prostoru, a većina proizvođača i dalje ne smatra COMAC-ov avion kao konkurentsku pretnju.

I pored toga, kinesko tržište komercijalnih leitelica je već najveće u Aziji i od krucijalnog značaja za vazduhoplovne planove u narednim decenijama.

Čengdu Erlajnsu je u novembru prošle godine avion isporučio proizvođač COMAC i letelica je imala nekoliko "demonstracija" letova bez putnika u januaru. Iako je debitantski komercijalni let orijentir za COMAC, kvalitet i pouzdanost aviona ARJ21 još uvek mora da se potvrdi kako bi pridobio kupce i poverenje putnika.

Avion može da primi od 78 do 90 putnika i ima raspon preleta od 2.225 do 3.700 kilometara. Kompanija COMAC u državnom vlasništvu dobila je više od 270 narudžbina za avion ARJ21, uglavnom od domaćih kupaca, prenosi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track