MISTERIJA LETA SMRTI: Crna kutija otkrila pitanja na koja niko nema odgovor! Evo šta se desilo...
Foto: AP

Istraga o padu Džermanvingsa

MISTERIJA LETA SMRTI: Crna kutija otkrila pitanja na koja niko nema odgovor! Evo šta se desilo...

Planeta -
U poslednjim sekundama pre udara crna kutija je zabeležila lagani pomak pilotske palice na kopilotovoj strani kokpita

Prema privremenom izveštaju istrage nesreće Džermanvingsovog erbasa A-320 u francuskim Alpima, u zadnjim sekundama pre udara crna kutija je zabeležila lagani pomak pilotske palice na kopilotovoj strani kokpita - dakle, palice kojom se koristio Andreas Lubic, za kojeg se veruje da je namerno zabio avion sa 150 ljudi u planinu.

Izveštaj ne precizira smer kretanja palice, ali naglašava kako se radilo o vrlo laganom pomaku u trajanju od tridesetak sekundi, koji nije bio dovoljno jak kako bi ugasio autopilota. Inače, bilo kakav jači pomak palice automatski bi ugasio autopilota, koji je u tom trenutku bio podešen na najmanju moguću visinu - 100 stopa (33 metra) - daleko ispod nadmorske visine francuskih Alpi koje je avion u tom trenutku nadletao.

Minutu i tri sekunde pre udara u padinu Alpi, prestao je i pritisak na pilotsku palicu.

Za sada nije jasno o kakvom se pomaku radilo i šta je moglo da ga izazove. Da li se radilo o podrhtavanju Lubicove ruke, slučajnom naslanjanju na palicu ili nečem trećem, možda će pokazati dalja istraga.

U međuvremenu, neki mediji iznose tezu kako je Lubitc možda u poslednjem minutu pada počeo da se predomišlja oko svojeg planiranog samoubistva.

Britanski Dejsli mejl uz naslov piše kako se ‘možda’ dvoumio 93 sekunde pre pada.

Direktor francuske Agencije za civilni vazdušni saobraćaj Remi Jouti ne veruje u tu interpretaciju.

"Podaci koje smo pregledali potvrđuju da kopilot nije bio onemogućen u delovanju, da su sve njegove akcije imale isti cilj - zabiti avion u tlo, rekao je Jouti.

Advokat žrtava i stručnjak za pravna pitanja avio saobraćaja Elmar Giemula takođe je sigurna da Lubic nije pokušao da zaustavi pad aviona.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track