MONSTRUOZNO IŽIVLJAVANJE NAD DECOM: Bile smo njihove robinje koje su obeležavali barkodovima!
Foto: Shutter

Pakao

MONSTRUOZNO IŽIVLJAVANJE NAD DECOM: Bile smo njihove robinje koje su obeležavali barkodovima!

Planeta -
Kaže da je otpočetka znala što je čeka. Jedne večeri bila je na žurci nedaleko od svoje kuće, kad je upoznala dečka koji joj je obećao sve prave stvari

Adriana (17) jedna je od sretnica koja se izvukla iz pakla seksualne trgovine ljudima, iako je ostala obeležena za ceo život. Naime, na grudima ima velikim slovima istetovirano ime makroa koji ju je "posedovao" kad je imala svega 14 godina.

"Ja to zovem svojom ratnom ranom", objašnjava Adriana, dok poručnik Ron Fišer iz policije Los Anđelesa objašnjava da to drugim makroima daje do znanja da je devojka nečija imovina.

Fišer objašnjava da se poslednjih godina sve više devojaka obeležava na ovaj način, s tim da je uglavnom reč o maloletnicama koje trgovci ljudima iskorišćavaju u seksualne svrhe.

"Ovoga sam počeo da budem svestan pre pet godina. To je samo još jedan način da se devojke kontrolišu i da se drugim makroima kaže: "Hej, ova osoba pripada meni'", dodaje kapetan LAPD, Lilian Karranca.

A brendiranja se pojavljuju na celom telu devojaka.

Na vratu jedne devojke je tetovaža starinske vreće s novcem, s natpisom "Je*i me, plati mi". Na licu druge devojke je velika tetovaža incijala njenog makroa, pored prepona treće piše "bankomat". Na bedrima jedne devojke piše ime njenog makroa, dok je drugoj oko ruke tetoviran barkod.

Ovo nije nova praksa, budući da su na isti način robovlasnici obeležavali svoje robove u neka prošla vremena. Iako se danas ova praksa vratila u drugačijem obliku, nažalost služi istoj svrsi.

Pravobranilac za dečja prava, Luis Li, objašnjava da devojke nažalost ne vide situaciju na isti način. Barem ne isprva. A ona zna o čemu priča, s obzirom da već 30 godina vodi organizaciju "Deca noći" koja devojkama pruža utočište, edukaciju i mogućnost da promene život.

"One pak na celu stvar gledaju drugačije. Imaju osećaj pripadnosti. Neko ih je odabrao samo za sebe i pripadaju grupi", objašnjava Li često gledište devojaka koje dođu u njenu organizaciju.

Adriana nije bila izuzetak.

"Bila sam ponosna na tetovažu. Ona kaže da je neko tu za vas i da vas neće napustiti. Jer ako ja zbog tebe obeležim svoje telo i rizikujem svoj život, znači da ću sve učiniti za tebe", objašnjava devojka koja je stvarno na kraju zamalo i dala svoj život za makroe.

Adriana je prošla sve, od toga da joj je pištolj uperen u glavu, da joj je nož zaboden u trbuh, da ju siluju, pljačkaju...

"Na sve se navikneš", kaže danas smireno.

A sve je počelo kada je pobegla u novi život sa 13 godina. Kaže da je otpočetka znala što je čeka. Jedne večeri bila je na žurci nedaleko od svoje kuće, kad je upoznala dečka koji joj je obećao sve prave stvari. Zatim ju je upoznao s nekoliko devojaka koje su bile doterane i sređene, i devojčica je bila "kupljena".

"Mogu pričati samo iz svojeg iskustva, ali ne razmišljate o posledicama. Ne razmišljate o ubicama i silovateljima. Samo vam se vrti u glavi koliko možete zaraditi i šta sve možete kupiti. Uz to, ne morate u školu i ne morate nikoga da slušate", kaže Adriana koja je brzo shvatila da ipak mora da sluša makroa.

I one koje su usledili, jer je u četiri godine imala četiri različita "vladara".

Iako ona samu sebe ne smatra žrtvom i tvrdi da je sve bio njen izbor, ona je uistinu žrtva trgovaca ljudima, jer nije bila dovoljno stara da pristane na polne odnose, pa su je iskorišćavali trgovci ljudima koji se nazivaju makroima. Ali i oni danas žele da promene titulu.

Naime zbog podvođenja i trgovine ljudima, posebno maloletnicima, mogu dobiti zatvorske kazne u trajanju od 20 i više godina. S druge strane, poznati kriminalci su počeli preuzimati posao, pa devojke koje su se dosad bavile isključivo prostitucijom danas koriste u različite svrhe. Uz svoje prvobitno zanimanje, one tako moraju da prodaju drogu, kradu, i varaju.

Bande koriste devojke za sve moguće.

"I oni su sve nasilniji. Zato što bande kontrolišu devojke, znaju da će dobiti manju kaznu ako bude navedeno da su se bavile drugim vrstama zločina", objašnjava Li i dodaje kako bi se rešenje moglo kriti u tome da se zakon pooštri i da svi koji na bilo koji zločinački način koriste decu budu jednako kažnjeni kao da su ih seksualno iskorišćavali, piše CNN.

Adriana pak uči kako bi maturirala i krenula u drugačiju budućnost. Iako deluje samouvereno i mnoge je devojke prozivaju izuzetno hrabrom, ona napominje da stvari koje je preživela psihički zauvek čine deo nje i zacementirane su u njenoj glavi.

"Ako nastavite da živite takvim životom, to je to. Ili ćete se ubiti. Počećete da se drogirate ili ćete umreti tako što će vas netko drugi ubiti", kaže Adriana i ističe da je njna prednost što nije narkomanka kao mnoge druge devojke, koje makroi navuku na drogu kako bi postale zavisnice i primorane da rade za novu dozu.

Umesto toga, Adriana je u mislima stvorila sigurno mesto, na kojem se krije šest različitih ličnosti koje preuzimaju kad je njoj preteško i kad je trebalo da preživi svakakve grozote.

"Nemate pojma koliko sam slomljena iznutra. Svaki put kad glumim da sam super, naizgled kao da sam se pomakla unapjed, ali deo mene nestane."

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track