NEVEROVATNO: Isus Hrist bio je oženjen i imao vanzemaljske krvi?

O osnivaču hrišćanstva ne prestaju da se javljaju brojne spekulacije

NEVEROVATNO: Isus Hrist bio je oženjen i imao vanzemaljske krvi?

Planeta -
Pojava „Izgubljenog jevanđelja“ samo je još jedan pokušaj da se popularizuje teorija da je propovednik iz Nazareta bio u braku s Marijom Magdalenom i imao decu

Vest o „Izgubljenom jevanđelju“, u kojem se tvrdi da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom, obišla je svet. Naravno, jedni su je prihvatili, dok drugi tvrde da je potpuno izmišljena i lažna. Međutim, ta teza samo je jedna od mnogih sličnih.Nema mnogo podatakaIstorijski izvori ne daju mnogo podataka o Isusu. Rimski istoričari Tacit, Plinije Mlađi i Svetonije, kao i jevrejski istoričar Josip Flavije ga pominju, ali u nekoliko rečenica. Oni tek usput, govoreći o hrišćanima, navode da je Hrist osnivač nove religije i propovednik kojeg su u vreme vladavine cara Tiberija Jevreji razapeli na krst. I to je to. Nešto više informacija o životu Isusa Hrista ima u Novom zavetu. Prema onome što je zapisano u tekstovima koji se pripisuju Mateji, Luki, Marku i Jovanu, Isus je iz Nazareta, mada je rođen u Vitlejemu. Tri godine je propovedao po Galileji, nakon čega je uhapšen, a Pontije Pilat ga je osudio na smrt raspećem.

Starosirijski izvoriOsim četiri kanonska Jevanđelja napisana krajem prvog ili početkom drugog veka, sačuvano je i mnogo nekanonskih, od kojih neka prikazuju i drugačijeg Isusa.Tekst koji je izazvao veliku pažnju prethodnih dana, a koji je nazvan „Izgubljeno jevanđelje“ navodno je preveden sa starosirijskog jezika, a nastao je 570. godine. Prema tvrdnjama profesora Berija Vilsona i pisca Simčea Jakobovicija, u tekstu piše da je Marija Magdalena zapravo originalna devica Marija, ali da je bila Isusova žena, a ne njegova majka.- Marija Magdalena nije tu samo Isusova supruga, ona je kobožanstvo, kospasitelj - tvrdi Jakobovici.

Nagađanja o supruziNaravno, njegova teza imala bi uporište da „Izgubljeno jevanđelje“ nije samo prevod priče o Josifu i Asanet iz Knjige postanja (41,50-52).- Pitanje je kako su došli do zaključka da priča koja je dobro poznata u Starom zavetu u stvari jeste priča o Isusu i Mariji Magdaleni. U tekstu nema pomena Isusa i Marije - kaže Greg Keri, profesor teologije iz Lankastera.Ipak, tvrdnja Jakobovicija i Vilsona o vezi i braku Isusa i Marije Magdalene nije nova. Prvi put se pominje u hronikama koje opisuju takozvani Katarski krstaški rat (1209-1229). Katolički sveštenici tvrde da katari veruju da je Marija Magdalena bila Isusova konkubina. Takođe, da je Isus bio oženjen pominjali su i rani mormonski lideri, koji su čak verovali da je imao više žena, a da je Marija Magdalena bila jedna od njih. U 19. veku Luj Martin takođe je izneo tezu da se Isus oženio Marijom Magdalenom, ali je dodao da su njih dvoje prešli na jug Francuske, gde su dobili sina. Tu teoriju oživeo je Donovan Džojs u knjizi „Isusovi svici“ (1973).

Vladari EvropeMeđutim, korak dalje otišli su Majkl Bejdžent, Ričard Li i Henri Linkoln u svom bestseleru „Sveta krv Sveti gral“ (1982). Oni pišu da su Isus i Marija imali decu i da su njihovi potomci Merovinzi, franački kraljevi. Otkako je iskorišćena za knjigu „Da Vinčijev kod“ Dena Brauna, kao i istoimeni film, ta teorija je postala veoma popularna. Naravno, istoričari je odbacuju jer za nju ne postoje nikakvi dokazi.Istraživač Stiv Olson, autor knjige „Mapiranje ljudske istorije“, napisao je da je ideja da neko ko je živeo pre dva milenijuma ima mali broj potomaka nije statistički moguća.- Ukoliko bi jedna osoba koja živi danas bila potomak Isusa iz Nazareta, onda bi to bila i većina ljudi na planeti - tvrdi on.S druge planeteKoliko god je sve ove teorije lako odbaciti, nove cvetaju. Tako je i Lorens Gardner u knjizi „Sveti gral: Otkrivanje Isusovog potomstva“ tvrdio da su svi evropski kraljevi potomci Isusa i Marije Magdalene. U nastavku „Geneza kraljeva grala“ tvrdi da su prvi muškarci i žene bili hibridi primata sa Zemlje i Anunakija, vanzemaljaca za koje su stanovnici Mesopotamije nekad verovali da su bogovi, kao i da su potomci Isusa i Marije istovremeno i potomci Anunakija.Još neki teoretičari zavere nastavljaju te tvrdnje, dokazujući da je Hristovo vaznesenje u stvari odlazak Isusa u svemir letelicom, da je zvezda koju su pratili mudraci s istoka takođe svemirski brod, kao i da je Isusova čula moguće objasniti naprednom vanzemaljskom tehnologijom.

Tjuringova: Umro kao beskućnikRAZVOD OD MARIJE, VENČANJE S LIDIJOMBarbara Tjuring u knjizi „Isus čovek“ tvrdi da je osnivač hrišćanstva u stvari bio esenski sveštenik kog nije rodila devica, niti je umro na krstu. Ona kaže da svici s Mrtvog mora i Novi zavet dokazuju „da je Isus čovek koji se družio sa otpadnicima i nije počinio nikakva čuda“. Prema njenim rečima, razapet je na krst ali je preživeo zahvaljujući zmijskom otrovu, zbog kojeg se činilo da je umro iako je samo bio bez svesti. Nakon toga se oženio Marijom Magdalenom, ali se razveo od nje, a oženio Lidiju iz Tijatire, prvu hrišćanku iz Evrope. Tjuringova tvrdi da je on imao troje dece, lutao Sredozemljem, a umro u Rimu kao beskućnik.O Mariji MagdaleniNE BLUDNICA, VEĆ UČENICAPrema pravoslavnom verovanju, Marija Magdalena, prva osoba koja je videla vaskrslog Hrista, bila je učenica i pratilja Isusa iz Nazareta. Pravoslavne crkve smatraju je jednakom apostolima. Međutim, u zapadnoj hrišćanskoj tradiciji ona je dugo izjednačavana sa bludnicom kojoj je Isus oprostio razvratan život iako su identiteti dve žene u Novom zavetu jasno razdvojeni.Judaizam - Uhapšen i pogubljen- za njih je Isus lažni mesija- prema predanju, Isusova majka bila je siromašna Jevrejka koju je muž, stolar, oterao zbog preljube s rimskim vojnikom- zbog siromaštva Isus je otišao u Egipat, gde je izučio magiju, a kad se vratio u Izrael predstavljao se kao bog- zbog popularnosti uhapšen je i pogubljen ISLAM - Živ se uzdigao na nebo- Muslimani Isusa, koga zovu Isa, smatraju prorokom, pretečom Muhameda- oni veruju da je Isus mesija, da ga je rodila Devica Marija (jedina žena čije se ime pominje u Kuranu, a inače se u svetoj knjizi islama pominje više puta nego u Novom zavetu)- činio je čuda, ali s hrišćanima ne dele verovanje u njegovo božansko poreklo- oni ne veruju da je Isus ubijen, već da se živ uzdigao na nebo i da će se sudnjeg dana vratiti na zemlju da uspostavi pravdu i pobedi Dadžala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track