PESKOV: Bez Moskve džihadisti bi bili u Damasku
Foto: AP

Godinu dana od početka intervencije

PESKOV: Bez Moskve džihadisti bi bili u Damasku

Planeta -

Rusija je danas odbacila navode Sirijske opservatorije za ljudska prava da je u njenim vazdušnim udarima u Siriji za godinu dana poginulo više od 9.300 ljudi, među kojima 3.800 civila, navodeći da upravo zahvaljujući angažovanju Moskve džihadisti nisu zauzeli Damask.

"Informacije o situaciji u Siriji koje dolaze od organizacije sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu ne smatramo pouzdanim", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Opservatorija je ranije objavila da broj poginulih uključuje više od 2.700 džihadista Islamske države i oko 2.800 boraca iz sličnih grupa, kao i da je u vazdušnim napadima Rusije ranjeno najmanje 20.000 civila.

Peskov je naveo da je cilj ruske kampanje, koja je počela pre tačno godinu dana, bio da se "pomogne Sirijcima i sirijskoj vojsci u borbi protiv terorizma".

RUSIJA NAPADA ISIS: Pogledajte snimke vazdušnih udara ruskih aviona protiv Islamske države!

Damask, Foto: Reuters
Damask, Foto: Reuters

"To što IS, Al Kaida i Al Nusra nisu u Damasku, verovatno je pozitivan rezultat podrške koju su naše vazdušne snage pružile legitimnim oružanim snagama Sirije", rekao je Peskov.

Rusija je danas saopštila da će nastaviti vazdušne udare u Siriji uprkos upozorenjima SAD da će se Vašington povući iz pregovora ako Moskva ne obustavi napade na Alepo.

Peskov je naveo i da predsednik Vladimir Putin nije rekao koliko bi ruska vazdušna kampanja mogla da traje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track