PUTIN PRVI PUT O DETALJIMA OPERACIJE U SIRIJI: Ako bilo ko napadne Rusiju, dobro zna šta ga čeka!
Foto: Reuters

Visoko-tehnološko naoružanje već je operativno

PUTIN PRVI PUT O DETALJIMA OPERACIJE U SIRIJI: Ako bilo ko napadne Rusiju, dobro zna šta ga čeka!

Planeta -
To je naravno visoko-tehnološko oružje. Vojska će biti opremljena ne samo takvim raketama, već i kopnenom i avijacionom tehnikom. Ako pogledate na političku kartu sveta, nije teško videti šta predstavlja Rusija i biće jasno da nam nisu potrebne tuđe teritorije, niti tuđa prirodna bogatstva - mi imamo svega dovoljno, poručio predsednik Rusije

MOSKVA - Rusija ne pretenduje ni na kakve dodatne teritorije i nema nameru da ulazi u konflikt ni sa kim, ali je u slučaju pretnje njenoj bezbednosti spremna da pruži otpor, rekao je Vladimir Putin. U tom slučaju on upozorava da bi RF mogla da upotrebi visoko-tehnološko oružje.„Spoljna politika Rusije je miroljubiva bez svakog preuveličavanja. Ako pogledate na političku kartu sveta, nije teško videti šta predstavlja Rusija i biće jasno da nam nisu potrebne tuđe teritorije, niti tuđa prirodna bogatstva - mi imamo svega dovoljno i nije potrebno da ratujemo i da se sukobljavamo sa bilo kim“, rekao je Putin u intervjuu televiziji „Rusija 1“. Pritom, šef ruske države je naglasio da partneri Rusije treba da znaju da je Moskva, u slučaju pretnje, spremna da primeni visoko-tehnološko oružje radi osiguranja svoje bezbednosti.

Putin je naveo da će Oružane snage Rusije uskoro biti modernizovane sa visoko preciznim oružjem, kao što je „kalibar“ koje se koristi u Siriji. Ove rakete su deo ruske vojske od 2012. godine, a njihov domet je 1.500 km.

„To je naravno visoko-tehnološko oružje. Vojska će biti opremljena ne samo takvim raketama, već i kopnenom i avijacionom tehnikom. Čitava ruska vojska će biti modernizovana ovim novim generacijama oružja“, naglasio je Putin. „To nije tajna. Svi naši partneri, u svakom slučaju na nivou eksperata, upoznati su sa time da Rusija poseduje takvo oružje", dodao je Putin.

Šef ruske države je posebno podvukao da „Rusija ima volju da ga upotrebi“. Ruski predsednik je istakao i da Rusija nema nikakvu nameru da ponovo stvori imperiju, najvažnije joj je da zaštiti svoju nezavisnost i suverenitet.

„Nemamo nikakvu želju da obnovimo imperiju, da obnovimo Sovjetski Savez, ali treba da zaštitimo svoju nezavisnost i suverenitet. Mi smo to radili i i dalje ćemo to raditi“, rekao je Putin.On je podsetio da je Rusija pokazala dobru volju, priznajući nezavisnost bivših republika SSSR-a, naglasivši da to nije bilo praćeno nikakvim sukobima.„To je bila zajednička odluka. Među zajedničkim odlukama glavna je bila odluka Rusije“, rekao je Putin.

Govoreći o situaciji u Siriji, Putin je isključio mogućnost korišćenja Oružanih snaga Rusije u kopnenoj operaciji u toj zemlji.„To je isključeno. Šta god da se desi mi to nećemo uraditi i to znaju naši sirijski prijatelji“, rekao je Putin. Rusija je vršila izviđanja iz kosmosa i iz vazduha, pre nego što je počela operaciju u Siriji, rekao je ruski predsednik.

„Mi smo izvršili preliminarne radnje - usredsredili smo na potrebna mesta i u potrebno vreme značajnu količinu sredstava, snaga i naoružanja. Dugo vremena smo vršili izviđanja iz kosmosa i vazduha, upoređivali razne vrste podataka i specijalisti iz Generalštaba su tokom koordinacije sa partnerima stvorili, kao što znate, informacioni centar u Bagdadu“, rekao je Putin. Rusija je unapred upozorila partnere na operaciju u Siriji, dok Rusiju niko ne upozorava na slične operacije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

„Mi smo ranije upozorili naše partnere, i američke partnere i mnoge druge naše partnere, posebno iz zemalja regiona, o našim namera i planovima. Neko govori da smo to uradili suviše kasno, ali želim da skrenem pažnju da nas uopšte niko nikada nije upozoravao prilikom planiranja operacija sličnog tipa“, rekao je ruski predsednik. Rok izvođenja operacija u Siriji, prema njegovim rečima, biće ograničen ofanzivnom sirijske vojske. On je rekao da nije jasno zašto su SAD odbile da daju Rusiji podatke o ciljevima Islamske države u Siriji.„Mi smo rekli - dajte nam ciljeve. Oni su odbili. Rekli su: 'Mi nećemo da sarađujemo na takvom nivou'. Nije jasno zašto neće, ako oni zaista bolje znaju situaciju na terenu od nas i ako žele da se bore protiv terorizma“, pita se ruski lider. „Za sada, nažalost, nismo došli do takvog nivoa zajedničke saradnje“, dodao je Putin. Bez obzira na to, ruski vojni zvaničnici su poslali svojim kolegama iz Ministarstva odbrane SAD predloge za borbu protiv terorista u Siriji.„Naši specijalci su dobili zahteve i predloge od američke strane, formirali su svoje viđenje ovog zajedničkog rada i poslali su ga Pentagonu“, pojasnio je ruski lider.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja