PUTINOV NAJBLIŽI SARADNIK UPOZORIO SVET: Lavrov otkrio mračnu tajnu Islamske države!
Foto: AP

Šef ruske diplomatije u UN

PUTINOV NAJBLIŽI SARADNIK UPOZORIO SVET: Lavrov otkrio mračnu tajnu Islamske države!

Planeta -
Uz to upozorenje, on je naveo da grupa koja se zalaže za uvođenje kalifata u Iraku i Siriji treba da bude svrstana na posebnu listu terorističkih organizacija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je na sastanku Saveta bezbednosti UN da Islamska država poseduje oružje za masovno uništenje.

Uz to upozorenje, on je naveo da grupa koja se zalaže za uvođenje kalifata u Iraku i Siriji treba da bude svrstana na posebnu listu terorističkih organizacija.

“U pojedinim delovima Iraka i Sirije Islamska država je zapravo kreirala ekstremističku kvazidržavu, kojom komanduje efikasan i represivan aparat, sa stabilnim prihodima, dobro opremljenom vojskom koja ima oružje za masovno uništenje“, rekao je Lavrov na sastanku SB UN u Njujorku.

Ministri spoljnih poslova država članica Saveta bezbednosti su se sastali u Njujorku kako bi razgovarali o međunarodnoj bezbednosti uz fokus na Bliski istok i Severnu Afriku.

Podsetimo, Rusija je počela kampanju vazdušnih udara u Siriji u blizini Homsa, rekao je danas američki zvaničnik za CNN.

Rusi su SAD poručili ne bi trebalo da lete u Siriji, ali im nisu dali nikakve geografske informacije o tome gde planiraju napad, rekao je neimenovani zvaničnik. Isti zvaničnik je istakao, međutim, da se američke misije nastavljaju normalnim tokom.

Rusija je u napadima koji su danas počeli na položaje terorističke organizacije Islamska država upotrebila svoje proverene lovce-bombardere i to SU-24M2 i SU-25.

SU-24 je učestvovao osamdesetih godina u ratu u Avganistanu izvodeći precizne strateške napade iz Sovjetskih baza u Uzbekistanu i Kazahstanu, a mogao je da nosi dvanaest bombi od 250 kilograma.

(EPK/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track