SIPA NIJE ZATEKLA ZASTAVE: Crni barjaci ISIL skinuti s kuće u Gornjoj Maoči
Foto: Rojters

Preduhitrili policiju

SIPA NIJE ZATEKLA ZASTAVE: Crni barjaci ISIL skinuti s kuće u Gornjoj Maoči

Planeta -
U tom selu, nekada srpskom, danas žive samo ekstremisti vehabije, a jedan je ispričao novinarima da su zastave ISIL dan ranije postavili dvojica stranaca

SARAJEVO, 5. februara (Tanjug) - Policijski službenici BiH u Gornjoj Maoči nisu zatekli istaknute zastave ISIL, saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Službenici SIPA, zajedno s policijom Federalnog i MUP-a i Tuzlanskog Kantona, izašli su danas na lice mesta radi utvrđivanja svih potrebnih činjenica na terenu u vezi s informacijom da je u naselju Gornja Maoča istaknuta zastava ISIL,navodi se u saopštenju. Tokom preduzetih aktivnosti na licu mesta nisu zatečene istaknute zastave ISIL, a o rezultatima izvršenih provera obavešteno je Tužilaštvo BiH. Kako se ističe, SIPA će u koordinaciji s Tužilaštvom BiH nastaviti dalje aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvetljavanja ovog događaja.

BiH mediji podsećaju da je zastava Islamske države (IS), a i druga obeležja ove terorističke organizacije, istaknuta juče u Gornjoj Maoči. Novinarima koji su jutros bili u tom mestu, poznatom po vehabijskom pokretu, jedan meštanin kazao je da zastave IS koje su se dan ranije pojavile u tom selu nisu delo njihove zajednice i da su došla "dvojica ljudi sa strane" koji su na napuštenu kuću istakli zastave.

Inače, stanovnici ovog mesta koje teritorijalno pripada Distriktu Brčko, već deceniju su pod istragom policijskih obaveštajnih agencija zbog sumnje da su povezani sa terorizmom.

U sredu pred Sudom BiH treba da počne suđenje Huseinu Bosniću, zvanom Bilal, koji je često boravio u Gornjoj Maoči i koji je nakon odlaska Nuserta Imamovića u Siriju preuzeo dužnost vođe vehabijskog pokreta u BiH. Mediji u BiH su isticanje zastave doveli u vezu i sa tim suđenjem.

Gornja Maoča se smatra utočištem radikalnih islamskih grupa, a njeni stanovnici su neprestano pod istragom policijskih i obaveštajnih agencija zbog sumnje da su povezani s terorizmom. Prema podacima bezbednosnih agencija u BiH, više od 150 bosanskih muslimana iz Gornje Maoče ratuje u Siriji i Iraku. U tom mestu pre rata uglavnom su živeli Srbi, a posle okončanja sukoba naselili su se ratnici iz islamskih zemalja, mudžahedini kojima su ratne bošnjačke vlasti dodelile državljanstvo BiH.

U selu, koje se nalazi 200 kilometara od Beograda, sada živi 30-tak vehabijskih porodica koje su praktično poptuno odsečene od sveta, a njihova deca uče po planu i programu škola u Jordanu.Na samom ulazu u selo danonoćno bdi policijska patrola koja legitimiše stanovnike. Radikalni islamistički pokret, vehabije deluju u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i nekoliko evropskih gradova, a najopasnijim se smatraju vehabije iz Gornje Maoče i oni, po tvrdnjama stručnjaka, predstavljaju najveću pretnju za stabilnost regiona.

LUKAČ: OSIM SKIDANJA ZASTAVE OČEKUJEMO I HAPŠENJA

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da u Bosni i Hercegovini postoje i pojedinci i organizovane radikalne grupe koje imaju čak i svoje baze, a jedna od njih je sigurno i Gornja Maoča. "Imali smo prilike da tamo vidimo isticanje zastave Islamske države. Ovih dana smo videli šta se pod tom zastavom radi u svetu...Ne možemo dozvoliti da pod tom zastavom bilo gde u BiH funkcioniše bilo koja grupa", kazao je on. Lukač se nada i da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) "nisu ušli u Maoču samo da skinu zastave i da ih zaplene, već da tamo izvrše i hapšenja i nađu odgovorne, procesuiraju i stave pod kontrolu i u zatvor takve ljude".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track