STRAH: Kineske berze drmaju Evropu
Foto: AP

Zemljotres na Starom kontinentu

STRAH: Kineske berze drmaju Evropu

Planeta -
Zbog sunovrata akcija u Kini i odluke Feda da podigne referentnu kamatnu stopu, indeksi u Nemačkoj i Francuskoj pali su 0,5 i 0,6 odsto

PEKING/LONDON - Sunovrat kineskih akcija i odluka američke centralne banke (Fed) da u septembru podigne referentnu kamatnu stopu dovele su do pravog zemljotresa na evropskim berzama.Berze u Evropi juče su otvorene uz pad akcija, a nemački indeks DAX i francuski KAK zabeležili su najgori mesec za poslednje četiri godine.Pad vrednostiPo otvaranju trgovanja, indeksi DAX, KAK i Euro Stoxx 50 oslabili su u rasponu od 0,5 do 0,6 odsto, prenosi Rojters. Svega su pošteđena samo britanska tržišta kapitala jer su juče bila zatvorena zbog državnog praznika. Pomenuta tri indeksa, od kojih je svaki u avgustu izgubio devet odsto vrednosti, na putu su da evidentiraju najlošiji mesečni rezultat za poslednje četiri godine.- Berze će nastaviti da se tresu u skorijoj budućnosti. Kina je katalizator svega, ali pravi razlog za pad je nervoza zbog američkog podizanja referentne kamatne stope - kaže Koen de Leus, ekonomista KBC.Kineske akcije su ponovo imale period nestabilnosti. Indeks CSI300 pao je 0,7 odsto, što je bila i svojevrsna stabilizacija nakon pada od četiri odsto u jednom trenutku. Samo u avgustu indeks je pao 11,8 odsto. Indeksi na Šangajskoj berzi takođe su pali 0,8 odsto za dan ili ukupno 12,5 odsto za ceo mesec.Inače, kineske vlasti rešile su da se na svoj način bave berzama, pa su privele 197 osoba zbog širenja glasina preko interneta o nedavnom padu indeksa na vodećim kineskim berzama, kao i širenja podataka o broju poginulih u gradu Tjancinu.Hapšenje zbog panikeIzmeđu ostalih, uhapšen je novinar Vang Sijaolu, koji je optužen za „širenje lažnih informacija“ o padu indeksa na kineskim berzama. On je čak bio prinuđen da na nacionalnoj televiziji, pred kamerama, prizna da je kriv jer je izazvao velike gubitke na berzi.Pre dve godine kineske vlasti su uvele moguću trogodišnju zatvorsku kaznu za „širenje glasova“. Ta kazna bi trebalo da se odnosi na sve koji glasinu objave na internetu, a ona bude podeljena 500 puta ili pregledana 5.000 puta.

Špijuniranje i privredaAMERIKA UVODI SANKCIJE KINIAmerika razmišlja o tome da uvede sankcije protiv kineskih kompanija i pojedinaca za koje se veruje da su profitirali od kineskog špijuniranja tajnih američkih podataka, objavio je juče Vašington post. Odluku o tome, navodi se, doneće za najviše dve nedelje.Amerika je već iznosila sumnje da iza hakovanja podataka stoje kineske službe i te optužbe su kamen spoticanja u odnosima dve najveće svetske ekonomije u trenutku kada se predsednik Kine Si Ðinping sprema za prvu posetu SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track