TRAMPOVA DESNA RUKA: Ko je Majk Pens, budući potpredsednik SAD
Foto: Reuters

TRAMPOVA DESNA RUKA: Ko je Majk Pens, budući potpredsednik SAD

Planeta -

Budući potpredsednik SAD Majk Pens donosi sa sobom političko iskustvo i veze sa republikancima - upravo ono što Donaldu Trampu nedostaje.

Pens je 12 godina proveo u Predstavničkom domu Kongresa, a od 2013. je guverner.

"Trezven, miran, lojalan, odan, uzdržan, vešt, elokventan - sve to su epiteti koje mediji koriste da bi opisali Majka Pensa", navodi Dojče vele. On sebe opisuje kao "hrišćanina, konzervativca i republikanca - tim redom".

Još kada je Donald Tramp polovinom jula obznanio da je njegov kandidat za zamenika predsednika Majk Pens, analitičari su to ocenili kao šahovski potez. Pens bi mogao da bude most između ultrakonzervativnih republikanaca, koji sa Donaldom Trampom ne mogu mnogo toga da započnu.

Pol Rajan, predsedavajući Predstavničkog doma, sukobio se sa Trampom nakon objavljivanja njegovog seksističkog video-snimka iz 2005. godine. Međutim, Rajan sebe opisuje kao Pensovog "velikog fana".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema pisanju britanskog "Telegrafa", Tramp je želeo nekoga ko može da mu pomogne da svoje ideje proda u Kongresu. Pens, naime, donosi sa sobom korisne kontakte ostvarene još iz vremena kada je bio u Kongresu. Pens, međutim, sa Donaldom Trampom nije uvek na istoj lini. Pens (57) daje izjave o „korumpiranom sistemu“ u Rusiji, dok se Tramp više puta pohvalno izražavao o Putinu.

Pens je ranije bio zagovornik slobodne trgovine - što je sasvim u suprotnosti sa Trampovih stavovima. Pens se izjašnjavao i protiv Trampovih zahteva da se muslimanima spreči ulazak u zemlju. Pens je protestant.

Odrastao je u Indijani, u porodici iz srednjeg sloja i u braku je već 30 godina. Nakon studija prava, radio je, između ostalog i kao advokat, ali i na radiju kao voditelj.

Guverner iz Indijane zastupa veoma konzervativne stavove. On odbacuje istopolne brakove, kao i pobačaj.Od Kongresa je 2000. godine zatražio da stavi na raspolaganje novac za institucije koje mogu da pomognu ljudima da promene svoje seksualno ponašanje - čime je ciljao na homoseksualce. U Indijani je kao guverner postigao da na snagu stupi jedan od najstrožjiih zakona protiv abortusa u zemlji.

(VIDEO) KAKO JE PENS VRATIO TRAMPA U IGRU: Žestok obračun u potpredsedničkoj debati!

Godine 2015. potpisao je zakon o religijskoj slobodi koji preduzećima daje slobodu, ukoliko je politika u sukobu s njihovim religijskim shvatanjima.

Početkom oktobra, Pens je pobedio u jedinom televizijskom duelu koji je imao sa demokratskim kandidatom za zamenika predsednika.

Prema mišljenju posmatrača, Pens je bio ubedljiviji, ocenilo se da je njegova retorika ubrala poene. Ipak, tokom duela, 57 odsto učesnika u anketi koju je sproveo CBS, reklo je da Pensa ipak ne poznaje dovoljno da bi imali mišljenje o njemu.

OGLASIO SE I TRAMP Evo šta je poručio DEMONSTRANTIMA: Niste fer!

(VIDEO) AMERIKA IZABRALA PREDSEDNIKA: TRAMP SLAVIO U ŠTABU Hilari mi čestitala pobedu!

SNOUDEN: Ne treba da se plašimo Donalda Trampa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track