TURSKI PREDSEDNIK PRETI EU: Dajte još novca ili ćemo propustiti sve izbeglice!
Foto: AP

Izričit

TURSKI PREDSEDNIK PRETI EU: Dajte još novca ili ćemo propustiti sve izbeglice!

Planeta -
Erdoganov izaslanik poručio je da Turska, pored milijardu evra pomoći, očekuje dodatnu svotu za zbrinjavanje sirijskih migranata

STRAZBUR - Turska nije previše impresionirana planom Evropske unije da joj, sa milijardu evra obećane pomoći, pomogne da zaustavi priliv izbeglica iz Sirije i drugih migranata preko tursko-grčke granice.

Uoči jučerašnje posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Briselu, njegov izaslanik za EU izjavio je da je milijardu evra o kojima se govori već ranije bilo rezervisano u proračunu EU za pomoć Turskoj, tako da se ne radi o novom novcu, već da Turska za početak očekuje dodatni iznos povrh te svote.

Erdogan u Briselu zahtevao čvršću podršku EU, Foto: Printscreen/YouTube
Erdogan u Briselu zahtevao čvršću podršku EU, Foto: Printscreen/YouTube

U govoru u Strazburu u nedelju, predsednik Erdogan kritikovao je EU zbog toga što je vrlo malo pomogla Turskoj u zbrinjavanju sirijskih izbeglica.

"Evropi je neugodno čak i zbog malog priliva izbeglica. Šta nam govore? O, ne, ne otvarajte svoja vrata, ne dajte im da dođu do nas, neka ostanu kod vas", kritikovao je Erdogan.

Turski predsednik je saslušao predloge zvaničnika EU, ali i ponovio svoje zahteve poput ukidanja viza za Turke koji putuju u EU ili premeštanja sirijskih izbeglica iz Turske u novu sigurnu zonu, koju bi Evropljani, Amerikanci i Turci uspostavili na severu Sirije.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track