U NEMAČKU DO KRAJA GODINE STIŽE 800.000 LJUDI: Najviše šansi za posao imaju inženjeri i programeri
Foto: Tanjug/AP/Frank Augstein

Traže radnike

U NEMAČKU DO KRAJA GODINE STIŽE 800.000 LJUDI: Najviše šansi za posao imaju inženjeri i programeri

Planeta -
Oni koji kao izbeglice dođu kod nas, treba brzo da postanu naše kolege i komšije, rekla je ove nedelje nemačka ministarka za rad i socijalna pitanja Andrea Nales

BERLIN - Ove godine očekuje se dolazak 800.000 ljudi u Nemačku, koja je cilj za većinu Sirijaca, Avganistanaca, državljana Eritreje i migranata sa Kosova i Albanije, a neki imaju dobre šanse da se zaposle, s obzirom na to da u će u određenim strukama do 2020. godine biti potrebno 1,8 miliona novih radnika.

Sve izbeglice i migranti neće moći da ostanu u Nemačkoj, ali inženjeri, programeri i tehničari mogu da konkurišu za posao, jer u tim strukama u ovom trenutku nemačkim preduzećima nedostaje 140.000 radnika. Nezaposlenost je u Nemačkoj ove godine najmanja od ponovnog ujedinjenja, a nedovoljno radnika ima i u zdravstvu i hotelijerstvu, dok će u prosveti biti potrebno 40.000 učitelja, nastavnika i profesora za zamenu.

Prema prognozama instituta Prognos, do 2020. godine Nemačkoj će biti potrebno 1,8, a ako se ta tendencija nastavi, do 2040. 3,9 miliona novih radnika.

U trenutku kada Evropu preplavljuju hiljade izbeglica, zvaničnici nemačke vlade neretko šalju poruke ohrabrenja onima koji utočište traže u Nemačkoj.

"Oni koji kao izbeglice dođu kod nas, treba brzo da postanu naše kolege i komšije", rekla je ove nedelje nemačka ministarka za rad i socijalna pitanja Andrea Nales, čijom su odlukom krajem jula uvedene olakšice za migrante koji u Nemačkoj traže praksu kao prvo radno iskustvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track