(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) OVAKO JE UBIJEN KAUBOJ IZ OREGONA: Skupo ga koštao nesmotren potez rukom
Foto: Reuters 5 Jan 2016

Šokantni snimak

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) OVAKO JE UBIJEN KAUBOJ IZ OREGONA: Skupo ga koštao nesmotren potez rukom

Planeta -
Američki FBI je objavio video koji pokazuje kako je poginuo rančer iz Oregona Robert Finikum, prilikom hapšenja grupe kauboja koji su nedeljama okupirali prirodni rezervat u znak protesta zbog hapšenja njihovih prijatelja i komšija.

Video, snimljen iz vazduha, pokazuje Roberta "Lavoja" Finikuma kako poseže za prednjim džepom košulje, pre nego što ga je upucao državni policajac, rekao je specijalni agent FBI Greg Brecing na konferenciji za novinare.On je dodao da je kasnije u tom džepu pronađen napunjen pištolj kalibra 9 milimetara, a pucnjava je trenutno pod istragom."Akcije imaju posledice, a FBI i policija Oregona pokušali su da izvrše ovo hapšenje mirno", rekao je Brecing. "To je bila nesmotrena akcija koja je rezultirala posledicama koje vidite ovde danas."

Finikum je ubijen nakon što su FBI i državna policija krenuli da uhapse pripadnike oružane grupe koja je okupirala nacionalni park Malheur od 2. januara. "Četiri osobe su još uvek se tamo nalaze", rekao je Bretzing.Policajci su pokušali da zaustave dva vozila sa članovima grupe koji su se vozili na sastanak u gradu Džon Dej oko 4:25 časova u utorak, rekao je FBI.

"Džip, u kojem su bili Vođa grupe Ejmon Bandi, Brajan Kavalier i vozač koji nije optužen, zaustavljen je ali je kamion koji je vozio Finikum jurio i na kraju skrenuo kako bi izbegao prepreku zbog čega je na kraju završio zaglavljen u snegu", objasnio je policajac.

Na video snimku se vidi da Finikum izlazi držeći raširene ruke, a onda poseže prema grudima. Brecing tvrdi da je Finikum dva puta posegaao za džepom na grudima pre nego što je upucan.

Vlasti su koristile dimne bombe i suzavac kako bi uhapsili Rajana Bandija i Šavna Koka, rekao je Brecing. Policija je pronašla dve puške i pištolj u njihovom kamionu, rekao je on.

(NBC News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track