(VIDEO) STRAH NA SEVERU: Rusi uvežbavali invaziju na Skandinaviju?
Foto: AP

Ratne igre

(VIDEO) STRAH NA SEVERU: Rusi uvežbavali invaziju na Skandinaviju?

Planeta -
Prema upravo objavljenoj studiji o bezbednosti Baltika, koju je izradio Centar za analizu evropske politike (CEPA), ruska vojska je u martu uvežbavala invaziju na Skandinaviju

Za potrebe ovih vojnih manevara bilo je angažovano 33.000 vojnika, a sve se odvijalo u sklopu scenarija prema kojem je u Moskvi na podstrek Zapada započeo narodni ustanak protiv vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Simulirani odgovor Kremlja bio je napad na četiri skandinavske države – Norvešku, Finsku, Švedsku i Dansku.

Deo vojnika je uvežbavao invaziju Norveške sa ciljem zauzimanja teritorija na severu te države, dok su ostali simulirali zauzimanje finskih Alandskih otoka, švedskog ostrva Gotlanda i danskog ostrva Bornholma, koji se redom nalaze na strateški ključnim položajima i važnim pomorskim pravcima u Baltičkom moru.

Okupacija ovih ostrva Rusiji bi uveliko olakšala eventualnu izolaciju Estonije, Letonije i Litvanije, koje već neko vrjeme strahuju od krimskog scenarija koji je prošle godine snašao Ukrajinu.

- Kontrola ovih teritorija gotovo bi onemogućila NATO u nameri da svojim saveznicima dovede pojačanja -, tvrdi autor studije Edvard Lukas, inače jedan od čelnika CEPA, a njegove reči prenosi britanski Dejli Telegraf.

Od država koje bi se u realizaciji ovakvog scenarija našle na ruskoj meti, Danska i Norveška su članice NATO, dok su Finska i Švedska formalno neutralne.

Lukas smatra da bi ove zemlje trebalo da učvrste vojnu saradnju sa drugim ranjivim državama, posebno Estonijom, Letonijom, Litvanijom i Poljskom.

Vojne vežbe u Rusiji, kao i u drugim državama, sasvim su uobičajena pojava, mada je u poslednjih godinu dana pokazivanje vojnih mišića nešto intenzivnije i u Moskvi i na Zapadu.

No, ovo je prvi put da se saznalo šta su ruske snage konkretno uvežbavale, barem tako tvrdi autor studije.Ipak, neki analitičari smatraju da Rusi ne bi bili u stanju da napadnu četiri skandinavske države bez izvlačenja iz ukrajinskog konflikta.

Moskva demantuje da je ruska redovna vojska prisutna na istoku Ukrajine, ali Kijev i Zapad tvrde suprotno.

http://www.youtube.com/watch?v=pvtvSahmdGI
(Intermagazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track