(VIDEO) UKRAJINSKI POSLANIK PRETI RUSIJI: Pivo ćemo piti na ruševinama Kremlja!
Foto: Printscreen Yt

Jak na rečima

(VIDEO) UKRAJINSKI POSLANIK PRETI RUSIJI: Pivo ćemo piti na ruševinama Kremlja!

Planeta -
Kremlju je zapretio Jurij Bereza, komandant ukrajinskog plaćeničkog bataljona i odnedavno poslanik, koji je pobegao iz borbe kod Ilovajska i ostavio svoje ljude da izginu!

KIJEV - Jurij Bereza (43), komandant ukrajinskog dobrovoljačkog plaćeničkog bataljona "Dnjepr-1" i odnedavno poslanik u ukrajinskom parlamentu, izjavio je u emisiji "Šuster uživo" da su ukrajinske snage spremne da napadnu Rusku Federaciju, javlja Raša tudej.

“Danas smo spremni ne samo da branimo Ukrajinu već i da napadnemo Rusku Federaciju, prodremo u nju izviđačkim odeljenjima i grupama za sabotažu” rekao je Jurij Bereza u emisiji državne televizije, a onda ga je voditelj isključio iz programa uz objašnjenje da takve izjave “uznemiruju građane”.

Bereza je nedavno kritikovan u medijima zato što je pobegao iz žestokih borbi u blizini grada Ilovajska, ostavljajući svoje dobrovoljce. Nekoliko bataljona ostalo je opkoljeno i imalo je strašne žrtve dok ih proruske snage nisu pustile da odu.

Pa i posle te epizode Bereza se ipak hvalio “kako će ispijati pivo na ruševinama Kremlja”, a posle parlamentarnih izbora u susretu sa građanima jednog ukrajinskog grada rekao je da namerava da postane novi ministar odbrane.

Jurij Bereza u emisiji
Jurij Bereza u emisiji

Berezin dobrovoljački bataljon je, inače, jedna od desetina jedinica koje su ove godine formirali aktivisti s Majdana i ultranacionalisti Desnog sektora. Te jedinice su, prema nekim izveštajima, asistirajući ukrajinskoj vojsci na istoku zemlje pribegavale veoma surovim metodama.

Inače je u nedavnom izveštaju UN o stanju ljudskih prava u Ukrajini u periodu od 18. avgusta do 16. septembra navedeno da su dobrovoljački bataljoni kao što je "Dnjepr-1" krivi za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

http://www.youtube.com/watch?v=ZI324dneCjk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja