VLADIMIR PUTIN: Rusija će udvostručiti pomoć Abhaziji
Foto: Reuters

Sastanak u Moskvi

VLADIMIR PUTIN: Rusija će udvostručiti pomoć Abhaziji

Planeta -
Predsednik Rusije primio je predsednika Abhazije, a Kremlj je najavio da će njih dvojica potpisati 10-godišnji sporazum o savezništvu i strateškom parnerstvu

SOČI - Rusija će udvostručiti obim pomoći Abhaziji u odnosu na prošlu i ovu godinu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na susretu sa abhaskim predsednikom Raulom Hadžimbom.

"Naši stručnjaci, članovi skupština, zaključili su da je neophodno usvojiti dodatne akte, kako bi se formirali najbolji uslovi za razvoj i ekonomske odnose, i da bi se osigurala bezbednost Abhaziji i rešio glavni zadatak- poboljšanje života ljudi", rekao je Putin, prenosi Itar-Tass.

Iz Kremlja je ranije uoči susreta najavljeno da će Rusija i Abhazija potpisati 10-godišnji sporazum o savezništvu i strateškom partnerstvu kojim je, između ostalog, predviđeno da Moskva doprinosi jačanju međunarodnih veza Abhazije, da se potencijalni oružani napad na jednu smatra agresijom i na drugu stranu iz sporazuma, da će Rusija pomagati modernizaciju vojske Abhazije i dodatno finansirati povećanje plata radnika u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu i socijalnim službama Abhazije.

Predsednik Gruzije Georgij Margvelašvili ocenio je taj sporazum kao "apsurdan i nelogičan" i rekao da je "zaštita identiteta Abhazije i Osetije moguća samo u granicama jedinstvene Gruzije".

Rusija je, pozivajući se na slobodno izraženu volju abhaskog i južnoosetijskog stanovništva, avgusta 2008. priznala nezavisnost otcepljenih gruzijskih autonomija, što su učinile i Venecuela, Nikaragva i Nauru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track