ZA 50 GODINA SVET ĆE SE POTPUNO PROMENITI: Jedna religija će DOMINIRATI, šokiraćete se koja!
Foto: Profimedia

Ode svet tumbe

ZA 50 GODINA SVET ĆE SE POTPUNO PROMENITI: Jedna religija će DOMINIRATI, šokiraćete se koja!

Planeta -

Zbog sve većeg priliva migranata u Evropu i rasta broja ateista, islam će do 2070. godine postati vodeća svetska religija, pokazali su rezultati analize istraživačkog centra Pju.

Postotak stanovništva hršćanske i islamske religije izjednačiće se za oko godine i iznosiće oko 32 posto.Do 2100. godine u svetu će muslimana biti oko jedan posto više od hršćana.

Rezultati istraživanja pokazali su da islam postaje najbrže rastuća religija na svetu. Godine 2010. na svetu je bilo 23 posto muslimana, a 31 posto hršćana.

Međutim, istraživanje je pokazalo da muslimani u prosjku imaju više dece od pripadnika bilo koje druge relgiije – u proseku 3,1, u odnosu na 2,3 djece, koliko ih imaju pripadnici svih ostalih verskih grupa zajedno.

Uprkos sve većem broju ateista i pripadnika islamske religije, do 2050. hršćanstvo će ipak ostati najmnogoljudnija religija na svetu, ali ne i zadugo potom.

Uprkos tome što ne utiču na rast globalne populacije, migracije dovode do naglog rasta muslimanske populacije u pojedinim delovima sveta, poput Evrope i Severne Amerike. Prošle godine postotak muslimana u SAD-u iznosio je 1 odsto, dok bi, prema predviđanjima stručnjaka, do 2050. godine ovaj postotak trebalo da iznosi 2,1 procenata.

(Radio Sarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track